Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mobiltelefon tystade solisten - två gånger

Mitt i Haydns pianokonsert ljöd den gälla signalen från en telefon som inte ville tystna. Det gjorde i stället solisten Christian Zacharias. Se videoklippet från konserten i Göteborgs Konserthus häromkvällen.

Som musikkritiker Håkan Dahl skrev i torsdagens GP inträffade något ovanligt och högst störande vid onsdagens konsert med Göteborgssymfonikerna och gästdirigenten tillika solisten Christian Zacharias. Mitt i Haydns pianokonsert i D-dur ljöd signal på signal från en envis telefon i publikhavet. Och konserten bröts.

"Musik som porlar som vårbäckar utan hänsyn till annat än lyssnarens glädje och förnöjelse, och humor var som bekant ingalunda främmande för Haydn.Däremot tålde hans pianokonsert i D-dur inte riktigt konkurrensen med en modern mobiltelefon som gällt och länge ville ha ett ord med i laget. Hur kan sådant ske?" skrev Håkan Dahl.

Dessutom två gånger under en och samma konsert.

Christian Zacharias bemästrade dock situationen. När den påtvingade pausen inte behövdes mer, så var det två sekunders samling och allt var tillbaka i ett koncentrerat finsnickeri. Med dirigenten vid flygeln och med en mycket alert orkester som reagerade på minsta gest.

Utan hänsyn till störningssignalerna delade GP:s recensent ut högsta betyg, fem fyrar, till konsertupplevelsen.

Men incidenten har fått spridning. Ett videoklipp från konserten och en intervju med Christian Zacharias som kommenterar händelsen i efterhand kan ses på www.gsoplay.se och på författaren Norman Lebrecht hemsida www.artsjournal.com.

  

Se klippet: http://www.youtube.com/watch?v=TAaU8yPXA1A

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.