Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moa Eriksson Sandberg | Söta pojkar är bara på låtsas

Moa Eriksson Sandbergs debutroman är en rolig och fin skildring av hur det är att vara sjutton år och inte riktigt få ihop bilden av sig själv, skriver Eva-Lotta Hultén.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok

Moa Eriksson Sandberg

Söta pojkar är bara på låtsas

Rabén & Sjögren

För sjuttonåriga Ella är livet en räcka av hångel, sex och fyllor och allt kompliceras av att hon har humör som ett EKG. Ella går teaterlinjen på gymnasiet och drömmer om att bli skådespelare, författare eller pinuppa. Ena stunden är hon glad och pushig och njuter av att uppfattas som sexig. Andra stunden är hon olycklig över att inte bli sedd också i sin litenhet och osäkerhet.

Hennes förvirring, impulsivitet och motstridiga känslor orsakar bråk med vänner och med mamman. Med killar spelar hon ett spel som ger henne mycket uppmärksamhet men liten utdelning på det känslomässiga planet. Sex får fungera som bekräftelse på att hon är åtråvärd men både orgasmerna och närheten uteblir.

Samtidigt är hon stark i sin känsla av att faktiskt inte bara vilja tillfredsställa utan också själv bli tillfredsställd. Hon tar glatt för sig och problemet ligger kanske framför allt i hur det påverkar andras syn på henne.

Söta pojkar är bara på låtsas heter Moa Eriksson Sandbergs debutroman som bygger på hennes egna dagböcker från tonåren. Att det är verkliga händelser som ligger till grund kan man förstå bland annat av det myller av vänner och pojkar som Ella omges av.

Det bidrar till trovärdigheten men gör det också svårt att hänga med i svängarna. Boken hade helt enkelt mått bra av lite rensning bland, och sammanslagning av figurer som ändå inte riktigt fyller någon annan funktion än som spegel för Ella. Framför allt i början är språket också lite tafatt men det lyfter efterhand.

Men mina invändningar är ganska små. Sammantaget är Söta pojkar är bara på låtsas en rolig och fin skildring av hur det är att vara sjutton år och inte riktigt få ihop bilden av sig själv. Ellas liv och känslor är precis så röriga som de kan vara när man släpper taget om barndomen och håller på att bli vuxen.