Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I våras mötte Göteborgs egen Nobelpristagare göteborgarna på Stadsteatern för ett samtal med GP:s kulturchef, tolkat av Svetlanas översättare och vän Kajsa Öberg Lindsten.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Missa inte filmen om Svetlana Aleksijevitj

Det är ett år sedan författaren och före detta göteborgaren Svetlana Aleksijevitj utsågs till 2015 års Nobelpristagare i litteratur. Nu visar K-special en dokumentär om hur pristagaren förvandlar tusentals röster till litteratur.

8 oktober 2015: Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius öppnar dörren till Börssalen och meddelar att 2015 års Nobelpris i litteratur går till den vitryska författaren och GP-skribenten Svetlana Aleksijevitj för "hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".

I decennier hade författaren intervjuat tusentals personer i det sovjetiska och postsovjetiska samhället för att skapa sina böcker. Men hur går det egentligen till att skapa litteratur av tusentals röster? 

– Litteraturen skapas i det som sker mellan henne och den hon talar med, menar översättaren och vännen Kajsa Öberg Lindsten i den unika dokumentär om Nobelpristagaren som visades i fredagens K-special i SVT2.

Filmaren Staffan Julén har följt Svetlana Aleksijevitj i tre år och resultatet ger en fascinerande inblick i den process som leder fram till hennes böcker. På gång är även en biograffilm om den nya bok om kärlek, som författaren så fint berättade om på Göteborgs stadsteater i våras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dokumentären kommer i repris 12 oktober och finns också på SVT Play.

Läs mer: Svetlana Aleksijevitj besök i Göteborg.

Läs också: "Ära är något ganska tungt. Man måste uppbåda alla sina krafter för att bära den."