Missa inte de här godbitarna i Eurovisions första semifinal

ANNONS

Welcome Europe! Då kör vi igång. Semifinal ett startar klockan 21.00 på SVT1 och för Sverige tävlar ... ingen alls, då vi som värdnation är direktkvalificerade till finalen.

Det finns dock gott om härligt svulstiga bidrag att njuta av, även om trenden med rena knasbidrag (tänk sjungande kalkoner, ryska gummor och Verka Serduchka inlindad i folie) tycks vara stendöd, tråkigt nog.

Återstår gör de här fem godbitarna som du absolut inte ska missa i kväll:

1. Ryssland: Sergey Lazarev – You are the only one

Såg ni klippet där Sergey svimmade på scenen under ett uppträdande inför Eurovision? Och han får sitta i intervju efter intervju och intyga att han inte är homofob. OCH han har ramlat två meter ner på Globens scen under repetitionerna.

ANNONS

Han klättrar nämligen på väggen samtidigt som han sjunger. Det är mycket, men det är också kompetent och jag lutar redan åt att tävlingen hålls i Moskva nästa år.

2. Moldavien: Lidia Isac – Falling stars

Jag tar omedelbart tillbaka att det saknas folk invirade i folie. Lidia har nämligen med sig en alldeles egen kosmonaut på scen (mitt tränade öga säger att det inte är en astronaut, men ni får gärna överbevisa mig). I full utrustning.

Bara det ger tolv gånger tolv poäng i min bok. Låten kommer jag inte ihåg överhuvudtaget. Den hamnar liksom i bakgrunden.

3. Bosnien & Hercegovina: Dalal & Deen och Ana Rucner och Jala – Ljubav je

Äntligen lite rap! Ljubav je är en fusionlåt extra allt, med en eller om det är två duetter, en kvinna i foliecape som spelar på en crazy-cello och ett högt taggtrådsstängsel på scenen.

Överlastat till max och väldigt, väldigt Eurovision. Dessutom en underbar (underbar!) röd klänning på scen.

4. Malta: Ira Losco – Walk on water

Ännu en svenskproducerad låt och enligt utsago ska en av låtskrivarna, nämligen självaste Molly Pettersson Hammar, vara med och köra. Låten då? Jodå, synd att Molly inte tävlade med den i stället för trökiga Hunger i Melodifestivalen.

ANNONS

Om ni tycker att artisten Ira Losco ser extra kurvig ut så beror det på att hon är gravid. "Jag har en bulle i ugnen" bekräftade hon för journalisterna på röda mattan-invigningen i söndags.

5. Island: Greta Salóme – Hear them calling

LED-skärmarna jobbar så det ryker, det är händer som trevar, fåglar som flaxar och någon sorts galen rökpelare som sprutar ur magtrakten på artisten.

Låten är en andefattig mischmasch av tidigare etnoschlagervinnare (tänk Sertab eller Emmelie de Forest). Men det väger Island upp med fransarna på Gretas ärmar, som måste vara tävlingens längsta. Kul!

ANNONS