Efter 26 år gör Donald Sutherland och Helen Mirren film tillsammans igen i "The leisure seeker".
Efter 26 år gör Donald Sutherland och Helen Mirren film tillsammans igen i "The leisure seeker".

Mirren och Sutherland återförenas i roadmovie

ANNONS
|

Hennes make i filmen spelas av Donald Sutherland och det är deras första film tillsammans på 26 år.

- Jag ville att döden skulle vara full av liv. Och hoppas att det blir så även för mig, säger hon på en presskonferens på filmfestivalen i Venedig.

Varken Sutherland eller Mirren får särskilt många möjligheter att yttra sig på den fullsatta presskonferensen. Regissör är italienaren Paolo Virzi och liksom de flesta andra italienska filmskapare tycker han om att ge mycket långa svar på de frågor han får, varvid den utmätta tiden snabbt tar slut.

ANNONS

"Främmande öga"

Men båda skådespelarna får möjlighet att säga att de tycker det var en utmärkt idé att en icke-amerikan gjorde en road movie i USA.

- Han har en extraordinär vision när det gäller USA, det var världens bästa idé, så vi gjorde det, säger Sutherland. Mirren fortsätter:

- Ett främmande öga, ett underbart öga, som tittar på ett annat land, det blir fräscht och det blir inspirerande.

Mirren talar om sin karaktär Ella.

- Jag älskar henne, hon vet att döden är nära men hon möter den med en oerhörd energi.

Hälsade på Cardinale

Mirren har under sin långa karriär gjort flera filmer i Italien, bland annat i skandalomsusade ”Caligula”, där filmens producent klippte in hårdpornografiska scener. Men Mirren säger att hon hade en underbar tid med filmens regissör Tinto Brass och att inspelningen av ”Caligula” i det stora hela var en rolig tid.

ANNONS

- Italiensk film har alltid inspirerat mig. Den första film jag såg som verkligen berörde mig var italiensk. Och italienska aktriser har alltid varit mina förebilder, till exempel Anna Magnani. Och tidigare i dag träffade jag och hälsade på Claudia Cardinale. Jag kände mig oerhört hedrad.

Venedig, TT:s utsände

Fakta: Helen Mirren

Ålder 72

Bakgrund: Född i London. Började tidigt med teater och fick som 20-åring plats på Royal Shakespeare Company. Inledde filmkarriären med filmversioner av pjäserna. Medverkade 1980 i skandalomsusade "Caligula" och fick sitt publika genombrott i tv-serien "I mördarens spår" på 90-talet.

Fick 2007 en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin gestaltning av drottning Elizabeth II i "The queen". Tidigare nominerad för roller i "Den galne kung George" och "Gosford park".

Aktuell: I Paolo Virzìs "The leisure seeker", som visas på filmfestivalen i Venedig.

Fakta: Donald Sutherland

Ålder: 82

Bakgrund: Född i New Brunswick i Kanada. Filmdebuterade 1964 och fick 1970 sitt genombrott i filmen "Mash". Har hyllats för sin stora bredd och har spelat allt från Casanova i "Fellinis Casanova" och postapokalyptisk despot i "Hunger games"-filmerna till en pappa i sorg i Oscarsbelönade "En familj som andra". Är pappa till skådespelaren Keifer Sutherland.

Aktuell: I Paolo Virzìs "The leisure seeker", som visas på filmfestivalen i Venedig.

ANNONS