Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mirka Siwek, vinnare av Jazzkattens specialpris 2017. Pressbild.

Mirka Siwek får Jazzkattens specialpris

Mirka Siwek gjorde en nedlagd orkester till världskända Norrbotten Big Band. Nu hyllas hon med Jazzkattens specialpris.

Mirka Siwek får Sveriges Radios musikpris Jazzkatten för att ha "omformat en nedlagd militärmusikavdelning till en professionell jazzensemble".

I 24 år jobbade Mirka Siwek som producent och orkesterchef för Norrbotten Big Band och gjorde dem inte bara etablerade i Sverige utan även internationellt. Bland annat nominerades bandet till en amerikansk Grammy under Mirka Siweks ledning.

- Det känns som mitt livs crescendo. Ett crescendo som faktiskt finns på riktigt. När jag fyllde 60 år fick jag en komposition som gåva skriven av Tim Hagans och Dan Johansson. Det är en vacker ballad som är lite melankolisk i början men mynnar ut i ett storslaget crescendo. Jag gråter ofta när den spelas, ungefär så känns det. Det är helt fantastiskt, säger hon till TT.

Många motgångar

I dag är Mirka Siwek pensionär och sitter i styrelsen för Svensk Jazz. Tiden med Norrbotten Big Band beskriver hon både som en dröm och en mardröm.

- Vi hade mycket motgångar i början, det var ett riktigt sjunkande skepp. Men tillsammans har vi byggt en ensemble som blev en svensk och internationell angelägenhet, säger hon.

TT: Hur ska du fira?

- Jag kommer att dricka så mycket vin jag orkar och hoppas på att träffa alla mina vänner och artister jag har jobbat med, säger hon.

Jazzkatten har delats ut årligen sedan 1993. Galan tar plats på jazzklubben Fasching i Stockholm och direktsänds under Miriam Aïdas ledning i P2 Sveriges Radio den 10 oktober.