Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Minnesstund för påhittat Sverigeattentat

Under fredagen samlades ett hundratal personer utanför svenska ambassaden i Köpenhamn för att hålla en minnesstund för "de tragiska attackerna" som ägt rum i Sverige. Bakom tilltaget står den danska konstnären Artpusher som vill se vad som händer om man tar fejkade nyheter till nästa nivå.

Hundratals människor har samlats i Köpenhamn för att lyssna på Abba, tända ljus och lägga blomsterkransar och nallar utanför svenska ambassaden.

- Det var ju tragiskt med det som hände i Sverige. Nu är jag ironisk, säger Artpusher, konstnären bakom manifestationen, till TT.

LÄS ÄVEN: Okänd Bildt vittnar om Trumps påståenden

"Fruktansvärt angrepp"

Facebook-evenemanget "Pray for Sweden" (be för Sverige) väckte uppmärksamhet internationellt. Tidningar i Storbritannien, Spanien och Frankrike har skrivit om minnesstunden för "attackerna i Sverige."

"Efter det fruktansvärda angreppet på vårt broderland Sverige, som belystes av president Trump, måste Norden stå enade. Vi bjuder in alla medborgare att komma till svenska ambassaden på fredag klockan 17.00 för att hedra våra svenska bröder, systrar och landet vi tycker så mycket om." står det i evenemanget.

Konstprojektet föddes samma kväll som Trump började tala om det som hände "i går kväll i Sverige", något som fick många att tolka det som att den amerikanska presidenten talade om ett terrordåd som aldrig ägt rum. Trump twittrade sedan att han syftade på ett nyhetsinslag i tv-kanalen Fox News om en dokumentär om Sverige och flyktinginvandring.

- En journalist ringde mig efter att Trump hade uttalat sig om Sverige och sade "Såg du? Återkom om tio minuter med en idé." Jag tog fram min iphone och gjorde en svensk flagga med texten "pray for Sweden." Det tog ungefär tre minuter, sen skickade jag det och han tyckte att det var en jättebra idé att hantera falska nyheter som om de vore sanna, säger Artpusher, som egentligen heter Søren Wilhelm.

LÄS ÄVEN: Trump med nytt Sverige-utspel: "Folk vet vad jag menar"

Har livvakt

Artpusher säger att det egentligen inte handlar om Trump, utan faran med falska nyheter.

- Trump är ju varje konstnärs våta dröm, men jag undrade om det var för lätt. Men jag använde honom för att få media intresserade.

Konstnären berättar att pratat med Trumpsupportrar de senaste dagarna och att han av säkerhetsskäl har en livvakt med sig.

- Jag är en spinkig liten konstnär, jag vill inte diskutera och om någon blir våldsam behöver jag skydd. Det här är ett konstprojekt och jag vill inte diskutera politik. Jag vill diskutera låtsasnyheter. Vi blir dummare och dummare för att informationen på internet ofta inte stämmer, säger han.