Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Niki Lindroth von Bahr vann pris för bästa internationella kortfilm vid filmfestivalen i Toronto. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Min börda" vann pris i Toronto

Niki Lindroth von Bahrs kortfilm "Min börda" vann pris som bästa kortfilm vid filmfestivalen i Toronto. Filmen är inspelad i Dockhus Animation i Trollhättan.

Kortfilmen "Min börda" är totalt 13 minuter lång och tog drygt två år att göra. Den spelades in i Dockhus Animation i Trollhättan. Under söndagens prisutdelning vid filmfestivalen i Toronto fick skaparen Niki Lindroth von Bahr pris i kategorin bästa internationella kortfilm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag höll bokstavligen på att svimma rakt ut på gatan här i Stockholm. Jag hade hunnit åka hem. Jag var där, men sedan fick jag beskedet när jag kom tillbaka, säger hon till TT.

Hon hade inte väntat sig att vinna priset.

Det känns helt surrealistiskt, det har varit ett otroligt hårt jobb med den här filmen. Men att tänka att den ska gå hem på Nordamerikas största festival, det hade jag aldrig kunnat drömma om, säger hon.

För filmen, en sorts apokalyptisk musikal där små djurfigurer i kläder steppar och dansar, har Niki Lindroth von Bahr även vunnit kortfilmspriset Startsladden.

– Jag funderar mycket på vad som har gjort att den här filmen får så otroligt stor uppmärksamhet. Även om det är en musikal med dansande små djur, så kretsar handlingen kring låglönearbete, existentiell ångest och vår obetydliga plats i universum. Det är väl något som många känner igen sig i, säger Niki Lindroth von Bahr.

Juryn för filmfestivalen i Toronto nominerar beslutet om "Min börda":s vinst så här: 

"Nyckfull men tragisk, fantasifull och helt enkel konstig, det här är precis vad man kan förvänta sig av en skandinavisk musikal med fisk i badrockar sjungandes ut sin existentialistiska kris. Den här är en film som sticker ut i det här programmet och i vilket annat filmprogram som den någonsin kommer att vara en del av." 

Filmen gjorde succé när den visades på Göteborgs filmfestival där den även vann pris som bästa kortfilm.  

Vinnare i den prestigefulla kategorin publikens pris blev "Three billboards outside ebbing, Missouri" av Martin McDonagh. I filmen medverkar bland andra Peter Dinklage, känd från tv-serien "Game of thrones".