Claire Foy blev den tredje skådespelaren att göra filmrollen som Lisbeth Salander. Arkivbild.
Claire Foy blev den tredje skådespelaren att göra filmrollen som Lisbeth Salander. Arkivbild.

Millennium skriver förlagshistoria

Försäljningssiffrorna för Millenniumseriens fem böcker passerar nu 100 miljoner exemplar världen över. Alla bäst har Stieg Larssons tre första böcker sålt. I augusti går David Lagercrantz fortsättning i mål.

ANNONS
|

Stieg Larssons Millenniumserie är ett stycke svensk förlagshistoria. Innan han avled 2004 hade han färdigställt tre deckare vars enorma försäljningsframgångar han aldrig skulle få uppleva. Stieg Larssons tre första böcker har nu sålt i 86 miljoner exemplar.

Om man gör internetsökningar över listor på världens mest sålda romaner är "Män som hatar kvinnor" den enda titel av en svensk författare som finns bland storsäljande böcker av JK Rowling, JRR Tolkien och JD Salinger.

- Om man tittar på Astrid Lindgren eller andra långa författarskap kan man kanske komma upp i liknande för deras böcker, men det här är få titlar under relativt kort tid, säger Eva Gedin, förlagschef, tillika Stieg Larssons förläggare, på Norstedts.

ANNONS

- Man får också tänka på de avtryck som Millennium har gjort internationellt i litteratur, film och reklam.

Lisbeths avtryck

Journalisten Mikael Blomkvist i all ära, men det är ändå datahackern Lisbeth Salander som har blivit den stora huvudpersonen, både i böckerna och filmerna, konstaterar Eva Gedin.

- Det är epigoner till henne som man ser dyka upp både i litteratur och film.

Även David Lagercrantz två böcker om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander, "Det som inte dödar oss" respektive "Mannen som sökte sin skugga", har sålt bra: tillsammans 15 miljoner exemplar, varav 1 miljon i Sverige.

- Det var ett vågspel när vi satte i gång det, men utfallet har varit fantastiskt, och jag tror inte att någon annan än David hade klarat det så bra, säger Eva Gedin.

ANNONS

"Låg i planen"

Den 22 augusti publiceras David Lagercrantz tredje och sista bok i Millenniumserien, "Hon som måste dö".

- Det låg i planen hela tiden att David skulle skriva tre böcker och inte överskrida det antal som Stieg hade skrivit. Vår inställning har varit att hålla det här på en hög nivå, och inte devalvera det universum som Stieg skapade, säger Eva Gedin.

TT

Fakta: Millennium

Millenniumserien består, snart, av sex böcker:

"Män som hatar kvinnor" (2005) av Stieg Larsson

"Flickan som lekte med elden" (2006) av Stieg Larsson

"Luftslottet som sprängdes" (2007) av Stieg Larsson

"Det som inte dödar oss" (2013) av David Lagercrantz

"Mannen som sökte sin skugga" (2017) av David Lagercrantz

"Hon som måste dö" (2019) av David Lagercrantz

ANNONS