Miljonskulder torrlägger kända göteborgskrogar

Två av Göteborgs mest kända krogar har blivit av med sina alkoholtillstånd. Halta Lottas på Redbergsplatsen och en i Vasastan är de drabbade. – Det handlar om miljonskulder, berättar Bengt Arne Reinholdson, ledamot i Göteborgs sociala resursnämnd.

ANNONS
|

Nu får många göteborgare ta sin öl någon annanstans. Två kända krogar – Halta Lotta på Redbergsplatsen, och en annan i närheten av Vasaplatsen, har blivit av med sina alkoholtillstånd. Anledningen är miljonskulder där skatter och avgifter inte betalats in.

- Ekonomin har skötts dåligt under åren och krogarna har skulder över en miljon kronor. Det finns även ett skuldsaldo hos Kronofogden, säger Bengt Arne Reinholdson, ledamot i Göteborgs sociala resursnämnd.

När vi ringer upp Halta Lottas ber de oss ringa tillbaka.

- Vi har sålt Halta Lottas. Återkom om två veckor så ska du få någon att prata med, säger personen som står listad som ordinarie styrelseledamot för krogen.

ANNONS

En krog med gammal historia

Halta Lottas Krog har en lång historia i att förse göteborgarna med förfriskningar. Men historikerna är inte överens om vilken krog som är originalet. I en artikel skriven av nedlagda Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, publicerad i augusti 1959, ska ett par krogar med namnet funnits i staden.

Bland annat ska ”Halta Lottas Krog” ha funnits både på Vallgatan i centrala Göteborg, men även i Hasselbladshuset på Östra Hamngatan. Den krog som återfinns i dag, och som förlorat sitt alkoholtillstånd, ligger i en lokal som tidigare huserade en Konsum-butik.

Grundaren Lotta var populär bland knektarna

Om man läser på Halta Lottas hemsida står det att krogen grundades av en halt kvinna vid namn Lotta. Hon ska ha varit en duktig krogvärdinna som var populär hos knektarna. Vid 75 års ålder avled hon efter att ha ramlat av ett tåg i Skövde 1888.

Halta Lottas Krog förekommer även i sången med samma namn. I den sjungs det bland annat att man på krogen kan köpa en sup för åtta öre. Så billigt är det så klart inte i dag, och det är heller inte i serveringsrutinerna som Halta Lotta brustit.

- Vi har inga anmärkningar där. Det är ekonomin som fått lida, inte det andra. Vi har inga rapporter på att de ska ha serverat underåriga eller överförfriskade, säger Bengt Arne Reinholdson.

ANNONS

Men det är inte bara krogarna i de centralare delarna av Göteborg som får sina tillstånd indragna. Samma beslut har tagits för en pizzeria som ligger i en förort i östra Göteborg.

ANNONS