Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Wiehe på Medborgarplatsen i Stockholm. Arkivbild.

Mikael Wiehe släpper låt efter attentat

Mikael Wiehe har skrivit en sång med namnet " Den nya staden " med anledning av attentatet i Stockholm där en lastbil körde genom folkmassan på Drottninggatan och in i Åhléns.

Sången spelades in hemma hos Wiehe och har lagts upp Youtube. De första raderna lyder:

"Vi bygger den nya staden, vi bygger den sten för sten, vi bygger den sida vid sida, vi bygger den var och en."

Mikael Wiehe berättar för TT att han började skriva låten redan för sex år sedan, efter terrorattentatet i Oslo då Anders Behring Breivik dödade 77 personer i Oslo och på Utøya.

- Jag började faktiskt skriva den efter attentatet i Oslo, men den blev inte färdig. Sen blev jag som andra starkt berörd av attentatet i Stockholm och då blev den plötsligt klar, säger han till TT.

Mikael Wiehe säger att låten färdigställdes efter Stockholmarnas kärleksbudskap dagarna efter attentatet.

- Jag tror att jag mest av allt blev inspirerad av samlingen på Sergels torg, det är vi som ska bygga den nya staden av solidaritet och ta hand om varandra.

TT: Vad har du för relation till Stockholm?

- Jag är skåning. Ibland känner mig tvungen att vara ironisk, men jag älskar såklart Stockholm och som man brukar säga "några av mina bästa vänner är stockholmare."

Även om Mikael Wiehe hoppas att låten ska erbjuda tröst och inspiration för andra, var det inte därför han skrev den.

- Det är mitt sätt att formulera mig. När det händer något så är det bästa sättet att formulera mig via sång, så det är mycket för min egen skull, säger han.