Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mia Sydow Mölleby: Journalister borde gå hårdare åt kungen

Vad händer när kungahuset granskas, löd en av frågorna vid Expressens debatt om hovjournalistik i Almedalen på måndagen. Inte mycket, vad det förefaller.

Expressens Annie Reuterskiöld ledde en bitvis rolig debatt om bevakningen av det svenska kungahuset med rubriken Är hovjournalistiken för hovsam?

Inte alls, tyckte en halvan av panelen, Folke Höjmar från Rojalistiska föreningen och Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt. Egentligen kanske inte heller Johan T Lindwall, Expressens hovreporter, som nog vill tänka att han gör ett ganska gott jobb i sin granskning/rapportering om kungafamiljens förehavanden. Mia Sydow Mölleby (V), ordförande Republikanska föreningen, däremot, tyckte definitivt att man kunde gå hårdare åt kungen och hans familj. Och att Kungen borde sköta sina kort bättre.

- Det är ett problem att kungen kan bete sig hur som helst, att ingen ställer krav på att han ska ställa upp på intervjuer och svara på frågor. Sedan kan man alltid diskutera vad som är av allmänintresse och inte. Men att man inte får ställa frågor, annat än på deras villkor, det skulle aldrig accepteras av andra makthavare.

Folke Höjmar å sin sida tycker redan att man går för långt i bevakningen av kungafamiljen. Saklig granskning, javisst, men inte in i minsta detalj.

- Är inte det lite märkligt resonerat, undrade Annie Reuterskiöld, hur ska man kunna granska om man inte får gå in på detaljer?

Johan T Lindwall ansåg å sin sida att svenska journalister är otroligt snälla jämfört med media i andra länder, och fick lite oväntat medhåll av Folke Höjmar som berömde den tid då alla hovsamt lät kärlekssagan mellan prins Bertil och prinsessan Lilian leva bortom spalterna.

Det hade nu inte skett under Johan T Lindwalls journalistiska gärning, försäkrade Expressenreportern.

- Det var före min tid!

Överens var ändå den spretiga panelen om en sak. Vikten av att man i medierna oftare tar upp kungahusets funktion. Själva vitsen med det statsskick vi har och den eventuella nyttan med den. Samt att en redovisning av monarkins medel och vad de går till, hade varit på sin plats. Och till gagn för alla parter.

Hur mycket flyger kungafamiljen för? Hur mycket av pengarna går till underhåll av slott och är apanaget egentligen så stort?

- Jag tror att mycket av kritiken i dag, baserad på gissningar eftersom man inte öppet redovisar, skulle dö ut om korten låg på bordet, menade Johan T Lindwall.

Kanske tråkigare att vara hovreporter då, å andra sidan?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.