Mia Skäringer firar kvinnodagen – på bio

På internationella kvinnodagen visas Mia Skäringers föreställning “No more fucks to give” på fler än 200 biosalonger i landet. Själv är hon på plats i Göteborg och håller tal tillsammans med Helena Bergström.
– Vi vill lyfta kvinnofrågan på alla sätt, säger hon inför biopremiären.

ANNONS

En symbol för kvinnans mänskliga värde. Det är så Mia Skäringer själv beskriver sin nu avslutade föreställning "No more fucks to give".

Efter att ha snurrat land och rike runt och lockat över 300 000 besökare flyttar den feministiska föreställningen nu in på landets biografer och visas genom SF:s och Biografcentralens försorg i 240 filmsalonger på internationella kvinnodagen 8 mars och på tisdag 10 mars.

– Min och regissören Helena Bergströms tanke är att nå ut och skapa en happening ute i landet, något att hänga upp andra engagemang på. Vi vill skapa ett utrymme för samtal, känslor, tankar, skratt och allvar. Lyfta kvinnofrågan på alla sätt, säger Mia Skäringer, som tillsammans med Helena Bergström kommer att medverka vid 17.15-föreställningen på Biopalatset i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:"Star wars"-yra för Skäringers show på bio

"No more fucks to give" är Mia Skäringers tredje föreställning efter framgångarna med "Dyngkåt och hur helig som helst" och "Avig Maria ... och sångerna jag gråtit till". Vid sidan av tv-serien "Solsidan" är "No more fucks" också Skäringers överlägset största publiksuccé.

Hur tror du att "No more fucks to give" kommer att fungera i en biosalong?

– Visst försvinner lite av närvaron men budskapet kvarstår och kan bli tydligare på andra sätt. Det finns många symboliska dimensioner i den här föreställningen. Nu kan man se det utifrån. En kvinna berättar sin historia så som hon minns det. Hon gör det för en fullsatt arena, ensam längst ut på en spets. Jag vill uppmuntra kvinnor att våga ta den platsen i sina egna privata liv, arbetsliv och i världen överhuvudtaget. Och för dem som inte har någon röst måste vi hjälpas åt att förändra tillvaron så de får tillgång till sig själva och sina liv, säger Mia Skäringer.

Varför tror du att föreställningen har blivit så populär?

– Det känns inte som min fråga att svara på. Jag vet bara att jag hållit stenhårt i mig själv och mitt manus. Och med Helenas hjälp lyckats bevara mitt enkla närvarande tilltal i det stora rummet. Modet att tro på mina ord och inte börja sluddra ut i texten vilket är utmanande för en komiker.

ANNONS

Skulle du beskriva "No more fucks to give" som en slags fortsättning på dina tidigare föreställningar?

– Ja absolut, till 100 procent. Jag har haft samma tematik sedan "Dyngkåt" och vidare genom "Avig Maria". Delar av "Avig Maria" finns ju också återfunna i "No more fucks". Att mitt tema blev så aktuellt i och med #Metoo var ju såklart helt avgörande, påpekar Mia Skäringer.

Är du klar med "No more fucks to give" eller kan den i sin tur bilda grund för en ny föreställning framöver?

– (skratt) Både ja och nej. Den kommer att verka genom mig på många olika sätt framöver. Jag har massor av nya grejer på gång, men det är lite hemligt ännu så länge. Det visar sig så småningom.

"Dödsångest varenda kväll"

Efter turnéavslutningen på Tele2 Arena i november förra året korade Expressen Mia Skäringer till "humorsveriges absoluta superstjärna" och i samband med showerna i Scandinavium prisades hon som den arenans största artist, före elefanter som Bob Dylan och Håkan Hellström. Det är dock inget som Mia Skäringer funderat så mycket på.

LÄS MER:Här prisas Mia Skäringer som Scandinaviums största artist

– Det hann jag aldrig reflektera över. Hade fullt sjå med att klara av varje enskild spelning. Det var lika mycket dödsångest varenda kväll, men jag älskar min publik och deras värme, tryggheten i dem bar mig. Vi gjorde det tillsammans.

ANNONS

No more fucks to give

Uppfördes ursprungligen som scenshow i november 2018. Föreställningen blev en enorm succé med över 300 000 besökare och slog publikrekord i såväl Globen som Scandinavium.

5 procent av intäkterna från biovisningarna går oavkortat till den ideella organisationen MÄN (Män för jämställdhet) och specifikt till organisationens verksamhet "Killfrågor" som riktar sig till unga killar.

Regi: Helena Bergström

Skådespelare: Mia Skäringer

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS