Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonas Bjerre är sångare i Mew. Arkivbild.

Mew är gärna förband – 20 år efter debuten

Danska Mew har släppt skivor i 20 år, men har inget emot att agera förband. I sommar kommer de till Sverige tillsammans med brittiska superstjärnorna Coldplay.

Indiepopbandet Mew brukar inte ha någon brådska med att skapa nya album. Mellan förra albumet "+ -" och det dessförinnan, "Eggs are funny", dröjde det sex år. Nu svängde de ihop sitt sjunde album "Visuals" på ett år.

- När vi turnerade med förra skivan hade vi massa energi kvar när det var slut, och vi var sugna på att komma tillbaka till studion. I vanliga fall efter en turné går vi i ide ett tag innan vi börjar spela in, säger Jonas Bjerre, sångare i Mew, till TT.

Gillar att vara förband

"Visuals" släpps den 28 april vilket betyder att Mew har det färskt i bagaget när de kommer till Sverige som förband till Coldplay i sommar. Att det blir just Mew som är förband till de brittiska hitmakarna kan bero på att Jonas Bjerre och Coldplays basist Guy Berryman spelar i bandet Apparatjik tillsammans. Övriga medlemmar är producenten Martin Terefe och norske Magne Furuholmen från A-ha.

Mew har genom åren agerat förband åt många stora band som Pixies, The Cardigans, Robbie Williams, Kent och REM. Ibland får de stryka några nummer för att anpassa sig till den publik som inte är deras egen.

- Det är en utmaning, men det är kul. Man måste liksom vinna publikens gillande. Vi brukar anpassa oss lite grann, våra mest obskyra låtar brukar vi strunta i, säger Jonas Bjarre och fortsätter:

- Vi åkte med Nine Inch Nails på en lång turné och jag var ganska orolig att vi skulle vara för mjuka för deras publik, men det var en av de bästa förbandsturnéerna vi varit på. Vi fick massa nya fans.

Turbulens i bandet

Mew har genomgått en del förändringar på senare år. Basisten Johan Wohlert lämnade bandet 2006 då han blev pappa, men återvände 2014. Året därpå lämnade gitarristen Bo Rune Madsen bandet och Mew fortsatte som trio. I mars i år meddelade arrangören av musiktidningen Gaffas årliga musikpris att Mew ställt in sitt uppträdande under prisutdelningskvällen för att de inte ville stå på samma scen som Madsens soloprojekt Turbolens.

- Jag vill inte kommentera det. Vi försöker verkligen att hålla privata saker privata, men media vill inte ha det så, säger Jonas Bjerre.

Nästa album från Mew kan komma att dröja ett par år. Jonas Bjerre säger att han inte är särskilt sugen på livet i studion just nu.

- Jag saknar att vara del av det som sker runt omkring mig. Man börjar jobba och liksom försvinner, det känns som om man missar så mycket, säger han.

Mew är förband till Coldplay den 25 och 25 juni på Ullevi i Göteborg.