Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ett år efter metoo-händelserna kommer ett knippe böcker med anknytning till sexuella övergrepp och trakasserier. Arkivbild.

Metoo-böckerna flyttar fokus mot männen

Först kom berättelserna om övergreppen. Nästa våg av metoo-böcker tar steget vidare, mot förövarna, men också mot alla vanliga män som undrar varför de ska bära skulden för någon annans brott.

Calle Brunell är psykolog och har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att samtala med män, bland annat om deras syn på sexualitet. I januari ger han ut boken "Man – närhet och ansvar i ljuset av #metoo" där han lyfter frågan om hur män ska förhålla sig till metoo.

Han hoppas att man i framtiden kommer att kunna prata om ett "före" och ett "efter" metoo. Kanske gjorde det faktum att vittnesmålen kom så nära – att berättelserna om sexuella trakasserier och övergrepp kunde handla om ens flickvän, syster, mamma eller nära kompis – att många män rannsakade sig själva.

"Luktar ganska illa"

- Man kan inte ta på sig andra mäns juridiska ansvar, men man kan fundera på om det finns delar i mig som upprätthåller en manlighet som i sina värsta stunder leder till sexuellt våld eller övergrepp. Det betyder inte att alla män begår övergrepp eller att all manlighet är dålig, men det finns delar av manligheten som luktar ganska illa, säger Calle Brunell.

Han framhåller att det var naturligt att det var kvinnornas berättelser som tog plats och att männen lyssnade och inte pratade så mycket. Men han tycker också att det pratades väldigt mycket om män och ganska lite till dem.

- Jag tyckte att det fanns en öppning, det var något som hände i metoo som öppnade en liten spricka i något, kanske i själva mansrollen. Och jag tyckte att där bakom skymtade jag en man som önskade att bli tilltalad. Och det tilltalet tyckte jag saknades lite i metoo.

Skakade anrik institution

Nästa år kommer också Dagens Nyheter-journalisten Matilda Gustavssons bok om kulturprofilen och den klubb som han drev, med ekonomiskt stöd av Svenska Akademien. Hennes reportage där 18 kvinnor vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp inledde krisen som fortfarande skakar den anrika institutionen. Ännu så länge är inte mycket känt om bokens innehåll, men det är inte svårt att gissa att den kommer att orsaka ny debatt.

I vår kommer även Christian Catomeris och Knut Kainz Rogneruds granskning av Akademien, en bok som har fått titeln "Den nobla fasaden – Svenska Akademien, den dolda historien". Enligt förlaget Polaris ska "Den nobla fasaden" avslöja "den gömda sanningen bakom den nuvarande krisen, och ge oss en inblick i dramatiken bakom kulisserna som startade långt före #metoo-rörelsen". I december sänds också en dokumentärfilm av Catomeris och Rognerud i SVT.

Anders Olsson, Akademiens ständiga sekreterare, säger till TT att han inte har ställt upp för intervjuer vare sig för böckerna, eller dokumentärfilmen.

- Men jag tror att några ledamöter kommer att vara med, exempelvis Horace Engdahl och Kristina Lugn.