Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dark Tranquility är mestadels i studion och spelar in ett nytt album. Men i helgen står de på scen i Gasklockorna i Gävle. Pressbild.

Metalrocken intar Gävle

Till helgen hörs distade gitarrer och dubbla baskaggar i det gamla industriområdet Gasklockorna i Gävle. Då inleds Gefle Metal Festival för första gången.

Som namnet avlöjar fokuserar Gefle Metal Festival på metalmusik av det hårdare slaget. Det utlovas bland annat thrash-, death- och black metal med akter som Anthrax, At the Gates och Abbath. Sammanlagt är det 40 musikakter som uppträder under två fullspäckade dagar och det är redan klart att festivalen återvänder nästa år.

- Vi har riktat in oss på de hårdare subgenrerna och där har vi fått till en bra bredd. Vi har både äldre och yngre band med en medveten geografisk spridning, säger Edward Janson.

Enda Sverigespelning

Göteborgsbandet Dark Tranquility uppträder på lördagen och gör sin enda Sverigespelning för i år. Sångaren Mikael Stanne ser fram emot konserten, men han vill också passa på att ta del av festivalen.

- Gefle Metal Festival har kanske de starkaste bokningarna i Norden i år. Jag åker upp redan på fredagen för att hinna se några konserter, säger han.

Ny festival på området

Tidigare har Getaway Rock varit Gävles stora festival varje sommar, men efter fjolårets festival har den pausats på obestämd tid.

- Vi kom på att det fanns ett tomrum som vi kunde fylla. Det finns många jättebra festivaler i Sverige, men det finns ingen som enbart riktar in sig på hårdare metal. Det är en viktig genre som vi brinner för, säger Edward Janson.

Upplyst område

Under de senaste veckorna har det rapporterats om ett flertal sexuella övergrepp på festivaler runt om i landet. Edward Janson säger att de har gjort allt i sin makt för att besökarna ska kunna känna sig trygga.

- Sådana händelser ska inte få hända. Vi har en stor, erfaren säkerhetsorganisation och både campingen och festivalområdet är väl upplyst för att förebygga sådana händelser. Sen är vår målgrupp lite äldre än på många andra festivaler och då brukar det bli lite lugnare.