Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Mer rock & roll finns inte i någon kropp"

Motörheads göteborgske trummis Mikkey Dee berättar om vännen Lemmy Kilmisters plötsliga bortgång.

Motörheads sångare Lemmy Kilmister är död. Hans bortgång kom som en överraskning för fansen såväl som för de som stod honom närmast, så som bandets göteborgska trummis Micael "Mikkey Dee" Kiriakos Delaoglou.

– Det kom som en ofantlig chock. Jag fick meddelandet om att han var sjuk i går och Lemmy fick det själv i förrgår. Det var cancer överallt, hjärna, nacke, allting. Det måste kommit pang på hur fort som helst. Då sa de att han hade två månader kvar att leva. Lemmy bestämde sig för att han inte skulle vara någon morot utan sa "I had a good run, fuck it", tog det lugnt, spelade lite tv-spel och så somnade han in. Jag skulle egentligen åka över till Los Angeles efter nyår och hälsa på honom men inte ens det hann vi med.

Mikkey Dee säger att han märkte av att Lemmy gått ner väldigt mycket i vikt den senaste tiden och uppmanade honom därför att äta upp sig inför Europaturnén som skulle ha startat i januari.

– Lemmy är en man av få ord men det här var ännu värre. Han var väldigt energilös men vi trodde det var för att han var så smal och vi bestämde att han skulle äta upp sig på potatis och pasta.

På scenen gav däremot Lemmy allt och Mikkey Dee tyckte att både han och hela bandet var bättre än de någonsin varit de sista tre åren. Något han även tycker att den svenska pressen missade när de spelade i Sverige.

– Det kändes inte riktigt som de kände oss eller visste vilka utmaningar vi stod på scenen med. Istället höll de på som om Lemmy borde varit 28 år. I sitt stadium kunde han kanske ge 60 procent. Men för att ens kunna ge 60 procent när han var så dålig så gav han 200 procent. Det är helt otroligt.

För fansen och musikvärlden var Lemmy en ikon men för Mikkey Dee som spelat med honom i över 25 år var han mer än så. Han var en kamrat, en brorsa, en släkting, en kollega, en hobbykompis och en partykompis.

– Jag är oerhört stolt och glad över att ha fått vara en del av hans liv och jag vet att han tyckte samma sak om mig och Phil. Det kommer vara väldigt konstigt att inte få stå på scen med de två herrarna igen. Det är hemskt för mig men nästan ännu värre för de i världen som inte hade privilegiet att vara nära honom. Det är en otrolig förlust för musikvärlden och för alla egentligen när en sådan kille går bort, mer rock & roll finns inte i någon kropp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.