Méndez tröja i Melodifestivalen kan vara politisk kupp

Under Melodifestivalens andra deltävling tycks Méndez bära en tröja med "Negro Matapacos". En symbol som använts under protesterna i Chile. Men själv menar han att det inte är ett politiskt budskap.
– Jag är en djurmänniska och så har jag den på mig. Det är allt, säger Méndez.

ANNONS

Leo Méndez som tidigare har kampanjat för att bli borgmästare i Valparaíso i Chile har inför tävlingen i Göteborg kommenterat situationen i hemlandet.

– Polisbrutalitet. Minderåriga som blir arresterade, våldtagna. Och det är det bevis på. Mänskliga rättigheterna finns inte. Vi lever 2020 och ska vara det rikaste landet i hela Latinamerika och så har vi det så. Det hänger inte ihop.

Läs mer: Méndez om oroligheterna i Chile: "Vi måste organisera oss"

– Men jag är en positiv människa och om vi gör det här tillsammans slipper vi allt våld. Då kan vi fixa det. Men vi måste organisera oss, sade Leo Méndez till GP inför tävlingen.

ANNONS

När han ställde sig på scen tillsammans med Alvaro Estrella bär han en röd t-shirt med ett tryck som tycks vara en politisk symbol – "Negro Matapacos".

Symbolen härstammar från protester i huvudstaden Santiago under 2010-talet och har använts på nytt under hösten när demonstranter tagit sig ut på gatorna. Namnet på hunden översätts till "den svarta polismördaren".

– Det här är en herrelös hund som blev, jag vet inte mördad, eller har varit med i en demonstration. Jag tyckte att det var synd att det hände. Jag är en djurmänniska och så har jag den på mig. Det är allt.

Méndez och Alvaro Estrella framför sitt bidrag Vamos Amigos under Melodifestivalens deltävling två i Scandinavium på lördagen.
Méndez och Alvaro Estrella framför sitt bidrag Vamos Amigos under Melodifestivalens deltävling två i Scandinavium på lördagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Den har ju använts under protesterna nu i Chile?

– Det får du fråga dem om. Om varför och hur.

Det har alltså inget att göra med demonstrationerna i Chile?

– Han var på den platsen där det var en demonstration. En herrelös hund. Det var det som hände. Jag tyckte att ”wow, hur kan man gå så långt”. Men jag försöker inte säga något politiskt.

Inget politiskt budskap alltså?

– För mig. Absolut inte.

Men för SVT är frågan mer laddad.

– Jag fick höra under direktsändningen att det fanns ett visst symbolvärde i det motivet som var på tröjan och vi behöver ta reda på mer om vad den faktiskt symboliserar innan jag kan kommentera något mer, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till GP.

ANNONS

Vad kan det blir för konsekvenser för bidraget?

– Det är för tidigt att ta ställning till. Vad jag förstår finns det ingen tydlig partipolitisk fråga i det här. Vi behöver få reda på mer vad det handlar om. Men helt tydligt är att Méndez inte kommer kunna ha den här tröjan på sig framöver.

Riskerar han att diskas?

– Det är för tidigt att säga. Det beror på hur allvarligt detta är.

Har ni pratat med Méndez om hans tröja?

– Nej, det har jag inte hunnit göra ännu, säger Anette Helenius.

"Vi kan göra det tillsammans"

Under hösten har Chile präglats av våldsamheter. Det hela började i Santiago i oktober när demonstranter protesterade mot höjda priser i kollektivtrafiken. Men det skulle mynna ut i våldsamheter och oroligheter i hela landet, och flera sammandrabbningar mellan demonstranter, polis och militär.

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter (OHCHR) har granskat hur myndigheterna hanterat demonstranterna och har funnit 113 fall av tortyr och övergrepp, samt 24 fall av sexuellt våld mot kvinnor, män och ungdomar. Uppgifter som myndigheterna i Chile förnekar, även om de erkänner vissa brister.

– När jag åker dit och ser vad som händer där är det fruktansvärt. Jag vill inte att mina barn ska se en sån grej. Jag tror att man har ett ansvar. Även om det är en kommersiell låt finns det ett litet budskap att vi kan göra det tillsammans. Let's do it. Vamos amigos, sade Leo Méndez till GP inför tävlingen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS