Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets Melodifestival har fyra programledare i stället för en. "Vi försöker alltid variera innehållet, så att det inte ska kännas som förra året oavsett vad slutsatsen är från förra året", säger tävlingsproducenten Christer Björkman. Arkivbild.

Melodifestivalförändringen: "Symboliskt"

Nytt röstningssystem, rundare scen och en Christer Björkman som långsamt lämnar över tävlingen – här är årets förändringar i Melodifestivalen 2019.

Den största nyheten för i år är att SVT gör om röstningssystemet. Kanalen tar helt bort möjligheten att rösta via sms, samtidigt som apprösterna delas in i sju olika åldersgrupper, där varje grupp har lika många poäng var att dela ut.

- I de lägre åldrarna röstar man mycket mer intensivt än vad man gör i de högre åldersgrupperna. Det har startat en diskussion huruvida barn och ungdomar styr tävlingen och det ville vi göra någonting åt, säger Anette Helenius, projektledare för musiktävlingen.

Påverkar inte resultatet

Det här ska göra att känslan av att få sin röst hörd blir större, däremot tror hon att det inte kommer påverka vem som vinner, då man generellt har behövt stöd från alla åldersgrupper för att ta hem tävlingen.

- Jag tror att det är en väldigt viktig symbolisk ändring vi gör. Utifrån vad vi har sett tidigare när vi har simulerat det här på tidigare års resultat blir det ingen större förändring i resultatet, säger hon.

Detta innebär också att de internationella jurygrupperna skalas ner från elva till sju för att spegla tittargrupperna. Dessutom kommer hjärtat som i tv-rutan tidigare visade vem som fick flest röster, i stället att signalera vilken åldersgrupp som röstar mest intensivt.

Årets scen är baserad på två cirklar, den största sex diameter. Den här gången leds programmet av Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor, Marika Carlsson och Eric Saade, fyra i stället för förra årets en.

- Vi har en grundregel, och det är att vi kan göra vad vi vill utom det vi gjorde förra året, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

"Kasta saker på tv:n"

På bidragsfronten gäller det däremot som vanligt att blanda olika genrer och uttryck, säger han. Christer Björkman sätter ihop tävlingen tillsammans med Karin Gunnarsson, som kommer att ta över efter honom helt om tre år.

- Jag har gjort den här tävlingen i 20 år och det räcker gott och väl. Det är jättebra för tävlingen att det kommer in en ny kraft som skapar förutsättningar för den framtida Melodifestivalen, säger han

TT: Kommer du att fortsätta att kolla på tävlingen?

- Absolut, jag ser verkligen fram emot att bli tittare igen, ha åsikter, tycka och kasta saker på tv:n och säga "Hur kunde de göra så här", säger han och skrattar.