Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/31

Melodifestivalen: Så gick det sen för vinnarna

Schlagerseger är inte en räkmacka till Carola-status i den svenska musikhistorien. Här minns vi de femton senaste årens segrare och tar reda på hur det gick sedan för artisterna bakom de vinnande bidragen.

28 bidrag har blivit tolv finalister och sent på lördag kväll kommer endast en lycklig vinnare att återstå efter den sex veckor långa musikaliska utslagstävling som kallas Melodifestivalen.

LÄS ÄVEN: Armhåla och sameuppror – minns du Mello-snackisarna?

I startfältet i årets final märks finalister från tidigare år som Ace Wilder (2014 och 2016), Robin Bengtsson (2016), Jon Henrik Fjällgren (2015), Mariette (2015) och Wiktoria (2016), men schlagervinnare som Charlotte Perrelli (1999 och 2008) och Loreen tvingades (2012) tacka för sig i deltävling respektive andra chansen.

Anna Bergendahl 2010. Foto: TT
Anna Bergendahl 2010. Foto: TT

En granskning av de senaste femton årens segrare visar att en vinst inte på något sätt innebär en automatisk räkmacka till Abba- eller Carola-status i den svenska musikhistorien.

Martin Stenmarcks försök att upprepa bedriften från 2005 har slutat med idel besvikelser. Även Afro-dite lär fråga sig själva om de kanske borde ha lagt Melodifestivalen bakom sig och slutat när de var på topp.

Anna Bergendahl och Magnus Bäcklund från Fame är två vinnare vars namn i princip försvunnit från musikstjärnehimlen. Den senare arbetar numera som pilot och Bergendahl har haft svårt att hämta sig från sitt fiaskoresultat i Eurovision Song Contest 2010.

LÄS ÄVEN: Svenskarnas favoritbidrag genom tiderna – se hela listan!

I bildspelet ovan blickar vi tillbaka på de femton senaste årens tävlingar. Minns du alla vinnarna och hur det gick för dem efter Melodifestivalen?