Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Melodifestivalen 2018 innehåller det mesta – från Jonas Gardell och Robert Gustafsson till Mariette och Kikki Danielsson.

Melodifestivalen 2018 ska roa

Melodifestivalen ändrar fokus nästa år. De moderna pophitsen blandas med låtar av Jonas Gardell, Edward Blom och Robert Gustafsson.

De senaste åren har Melodifestivalen varit en hitfabrik som producerar moderna poplåtar – som gjorda för strömningstjänster och kommersiella radiostationer.

Till slut blev SVT nästan för bra på att plocka fram hitlåtar, enligt tävlingsproducenten Christer Björkman.

- Du kan liksom inte bara ha 28 hits. Jag kände det tydligt i den första deltävlingen i år... att "det här är asbra, men det saknas något som sticker ut, något som roar, något som får en att le". Så nu testar vi att bredda spektrat, säger han.

"Inga förväntningar"

Det märktes tydligt när SVT presenterade nästa års bidrag. Bland artisterna som ska tävla 2018 märks bland annat Jonas Gardell, han ställer upp med "Det finns en väg", som han beskriver som en "låt av tröst".

- Jag har inga som helst förväntningar på att jag ska vara annat än trevlig att titta på i en bra delfinal. Jag har ingen idé om att jag ska vidare till final. Men det gör inte så mycket, jag är redan glad och känd. Det är bara roligt att vara med och göra vad jag tycker är en viktig låt, säger Gardell.

"Bra underhållning"

Bland artisterna som ska bidra till en stark helhet märks också Kikki Danielsson, Kalle Moraeus och skojdansbandet Rolandz med Robert Gustafsson i spetsen.

Samt, förstås, gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom som ska tävla med bidraget "Livet på en pinne".

- Den är lite 60-tal, lite kuplett, med ett viktigt budskap om att man ska leva livet på en pinne. Jag hoppas att det blir bra underhållning och att folk blir riktigt glada när de hör låten. Sedan räknar jag inte direkt med att tävla för Sverige i Eurovision, säger han.

Mariette vill vinna

Det gör däremot schlagerfavoriten Mariette. Hon ställer upp i tävlingen för tredje gången och sticker inte under stol med att hon nu vill vinna.

Hennes låt "For you" är skriven av Jörgen Elofsson, som bland annat har jobbat med Britney Spears och Westlife.

- Den känns som en ganska naturlig utveckling på det jag har gjort tidigare. Den känns fräsch och modern, med snygga och coola melodier. Den känns Portugal, säger Mariette – med en blinkning till Eurovision Song Contest som nästa år avgörs i Lissabon.

Spännande debutanter

I startfältet märks också många spännande debutanter i sammanhanget. Däribland "Let's dance"-dansaren Sigrid Bernson, musikalstjärnan Emmi Christensson, den polska popartisten Margaret och kreddiga Ida Redig.

- Jag har jobbat stenhårt för det här och jag tror verkligen att jag har en chans att vinna. Jag har svårt att se att man inte skulle kunna älska den här låten, säger Ida Redig om sitt bidrag "Allting som vi sa".

Melodifestivalen 2018 startar i Karlstad den 3 februari med David Lindgren som programledare.