Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Schyffert visade rumpan under Melodifestivalen 2015. Arkivbild

"Mello"-ledare – ett jobb för artister och rubrikmakare

Skandaler, succéer och skämt – genom åren har programledarna för Melodifestivalen stått för både det ena och det andra. Vi gör en historisk tillbakablick och minns några av ögonblicken som etsat sig fast.

Schyffert visar rumpan

Året var 2005, "Masjävlar" gjorde succé på biograferna, hockeylaget Skellefteå gick som tåget i SHL-tabellen och en svensk komiker visade rumpan i tv. Inte vilken komiker som helst, utan programledaren för årets Melodifestival, Henrik Schyffert. Programledaren fick en hel del uppmärksamhet för tilltaget under ett parodinummer, själv tyckte han mest att det var en rolig grej.

- Det här är en skön grej. Vi har jobbat med manuset in i det sista och alla bitarna är nog inte riktigt på plats ännu. Men det blir skitkul, Melodifestivalen är fantastiskt rolig att leda, sade han till Expressen då det begav sig.

Nour, kritiken och comebacken

2008 gjorde Nour El-Refai debut i Melodifestivalsammanhang. Tillsammans med Björn Gustafsson var hon "side kick" till Kristian Luuk som ledde programmet för andra året i rad. Men medan Björn Gustafsson fick ta emot folkets och kvällstidningarnas hyllningar så sågades El-Refais insats. Något som tog hårt på den unga komikern och som hon själv tog upp i sitt sommarprat i P1 året därpå.

2014 fick hon dock sin revansch då hon återtog Melodifestivalscenen, denna gång som huvudprogramledare tillsammans med Anders Jansson.

Luuk och Vnuk

Genom åren har blott en person, Ulf Elving, varit programledare tre år i rad. Två år i rad är det fler som har mäktat med, däribland Kristian Luuk, som också är en av få som haft ensamt majestät framför tv-kamerorna. Förutom Luuk, och om vi inte ska räkna in frekventa gästartister, är det bara Lena Andersson (1985) och Petra Mede (2009) som stått som ensamma programledare.

Luuk skapade flera rubriker under "sina" år 2007 och 2008, mest uppseendeväckande var kanske ändå att komikern testade på modern dans tillsammans med koreografen Anna Vnuk.

En lång rad av klänningsbyten

Det mest berömda av programledarögonblick i "Mellon" skedde faktiskt inte under själva Melodifestivalen, Lill Lindfors "tappade" nämligen klänningen under Eurovision Song Contest 1985. Det har dock funnits gott om mer eller mindre uppmärksammade klädval, och klädskiften, under tävlingens historia.

Bland annat dök programledarna Pontus Gårdinger och Siw Malmkvist upp i likadana aftonklänningar 1996.

Artister som extraknäcker

De senaste åren har det blivit allt vanligare att programledarskapet sköts av en duo eller en trio, och däri ingår det ofta en artist som tidigare deltagit i tävlingen. 2017 ledde David Lindgren tävlingarna, efter att ha deltagit själv 2012, 2013 och 2016.

Sanna Nielsen var programledare 2015 efter att ha deltagit som artist hela sju gånger.

Danny Saucedo showade som programledare 2013 efter att ha showat som artist 2009, 2011 och 2012.