Ytterligare ett museum i centrala Göteborg stänger. Nu är det Medicinhistoriska museet i Oterdahlska huset på Östra Hamngatan som står på tur.
Ytterligare ett museum i centrala Göteborg stänger. Nu är det Medicinhistoriska museet i Oterdahlska huset på Östra Hamngatan som står på tur.

Medicinhistoriska museet stänger

Byggnaden behöver grundförstärkas och stabiliseras. Museet stänger därför i december, och öppnar först om drygt två år.

ANNONS

–Huset kanske inte kommer att luta mindre när vi öppnar igen, men det slutar i alla fall att luta mer, skämtar Lisa Sputnes Mouwitz, museichef på Medicinhistoriska museet.

Genom åren har museibyggnaden, Oterdahlska huset på Östra Hamngatan 11, satt sig mer och mer. Den 20:e december stänger därför museet för en omfattande renovering. Först 2021 öppnar det igen för allmänheten.

–Byggnaden behöver grundförstärkas och stabiliseras. Vi har också blivit lovade en standardhöjning av lokalerna, men exakt vad det innebär är inte klart än, säger Lisa Sputnes Mouwitz.

En del av samlingen, som omfattar runt 100 000 föremål, kommer att flyttas och magasineras på grund av renoveringen. Personalen kommer att flytta till tillfälliga kontorslokaler.

ANNONS

Under tiden i "kappsäck" ska verksamheten tillgängliggöras på annat vis i stadsrummet lovar museichefen.

– Från hösten 2019 planerar vi att på olika sätt, genom olika samarbeten och aktiviteter, återigen bli mer synliga för vår publik.

Hurdå? Och var?

–Det kan jag inte gå in på riktigt än. Först måste vi flytta och landa i det, Men det finns många medicinhistoriskt intressanta platser i Göteborg som kan vara roliga att lyfta fram, säger Lisa Sputnes Mouwitz.

Att så är fallet framgick inte minst vid en välbesökt sista visning av kulvertkonst på Lillhagens sjukhus.

LÄS MER:Kulvertkonsten riskerar att förstöras

Medicinhistoriska museet har sedan 2007 en stor psykiatrihistorisk samling, skänkt från just Lillhagen. Röster har höjts för att bygga ett museum för särlingskonst i Göteborg. Något sådant är dock inte aktuellt i samband med Medicinhistoriska museets renovering enligt Lisa Sputnes Mouwitz:

LÄS MER:Bygg ett museum för särlingskonst

–Nej, vi har inga resurser till att utveckla verksamheten ytterligare. Vi kommer att fokusera på vår basverksamhet och på att nå ut till våra besökare.

Inför stängningen kommer museet att ha gratis entré på torsdagar hela december. Under höstlovet lockar de med spökvandringar och andra aktiviteter.

Information om tillfälliga händelser kommer 2019 att läggas ut kontinuerligt i museets digitala kanaler.

- Det är blir en spännande tid! säger Lisa Sputnes Mouwitz entusiastiskt.

ANNONS

– Under stängningen får vi tid att testa nya metoder och arbetssätt och på så sätt lägga en god grund för vår framtida verksamhet. Vi kommer också att vända oss in mot samlingarna för att öka kunskapen kring våra föremål och berättelserna de bär på.

Medicinhistoriska museet

Ligger i Oterdahlska huset på Östra Hamngatan 11

Efter en vindsröjning på 1930-talet började sjuksköterskan och förrådsföreståndarinnan Ingeborg Kastman bygga upp ett museum uppe på vinden på Sahlgrenska sjukhuset.

I mitten av 1970-talet flyttade museet till det hus som i dag är Pedagogen.

1986 flyttades samlingarna vidare till de nuvarande lokalerna.

Sedan 2007 ingår i museet också en stor psykiatrihistorisk samling, skänkt från Lillhagens museum. Delar av den samlingen visas på utställningen I de (o)botligas landskap.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS