Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max von Sydow prisas igen. Här med sin fru Catherine Brelet på Emmy Awards i Los Angelesi september i fjol. Bild: Richard Shotwell, AP

Max von Sydow prisas

En av svensk films stora. Nu prisas 88-årige Max von Sydow av Los Angeles filmkritiker för sina över hundra roller.

Inte många kan skryta med att de har både Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet från 1957 och säsong sex av den amerikanska tv-serien Game of Thrones från 2016 på sitt CV. Men det kan Max von Sydow.

Den i dag 88-årige skådespelaren är i full fart, och sågs så sent som i september tillsammans med sin hustru Catherine Brelet mingla på Emmy Awards i Los Angeles, där Max von Sydow nominerats för en Prime Time Emmy.

I januari nästa år kommer veteranen von Sydow också att få Los Angeles filmkritikersällskaps pris för sin långa och strålande karriär.

Spelat både Djävulen och Jesus

– Vi är helt till oss över att få dela ut pris till en så magnifikt begåvad skådespelare, säger Claudia Puig, ordförande för filmkritikersällskapet till filmtidningen Variety och fortsätter:

– I över sex decennier har Max von Sydow tagit kommandot över filmduken, och välförtjänt kommit att betraktas som en av vår tids främsta skådespelare. Bland de över hundra roller han spelat har han gestaltat så olika rollfigurer som en lönnmördare, en kung, en andeutdrivare, Djävulen och Jesus Kristus. Han har spelat på olika språk och arbetat med filmmakare från hela världen inklusive Ingmar Bergman, Bertrand Tavernier, Sydney Pollack, Penny Marshall, Martin Scorsese och Wim Wenders.

"En oerhört vital skådespelare"

Max von Sydow har blivit Oscarsnominerad två gånger: 1988 för sin roll i Bille Augusts Pelle Erövraren och 2011 för Stephen Daldrys drama Extremt högt och otroligt nära.  Härnäst spelar han mot Colin Firth och Lea Seydoux i danske Thomas Vinterbergs historiska drama Kursk, om u-båtskatastrofen 2000.

- Från klassiska roller i Det sjunde inseglet och Pelle Erövraren till sina senaste inhopp i Star Wars: The force awakens och Game of Thrones förblir Max von Sydow en oerhört vital skådespelare vars extraordinära arbete inspirerar oss alla, säger Claudia Puig till Variety.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.