Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max Peezay tillbaka på rap-scenen

Max Peezay, eller Tom Piha som han egentligen heter, är tillbaka med ny skiva och turné. På fredagen spelar han på Nefertiti, en av få spelningar på vårturnén.

Strax före jul släppte Tom Piha sitt senaste album F.A.S.3. Ett politiskt laddat album som handlar mycket om klasskillnader och orättvisor. Soundet är råare och tyngre än någonsin och som vanligt influeras han av tung, basorienterad musik från de brittiska öarna – främst från grimescenen.

- Det var egentligen en slump att det blev så. Jag var ganska konservativ tidigare och körde väldigt klassisk hiphop med Fjärde världen. Sen åkte jag till östra London 2005 då grimen precis höll på att slå igenom. Det betydde mycket.

Som soloartist har Tom Piha har alltid varit sparsam med livespelningar, så även i år. Spelningen på Nefertiti är ett av sex datum han kör i Sverige under våren.

- Jag körde mycket live efter första skivan, 2006. När jag släppte uppföljaren 2009 var jag ganska mätt på det där. Vi är bra på att festa i Sverige, men det kan vara svårt att hitta bra konsertlokaler. I dag är jag väldigt selektiv och vill ha en fokuserad publik när jag spelar.

Efter släppet av Boven i dramat 2009 slutade Tom Piha att göra musik. I stället ägnade han sig helt åt jobbet som fritidsledare på en fritidsgård hemma i Nacka. Det dröjde innan skaparglädjen återkom, och när den väl gjorde det följdes den av ett monumentalt bakslag. Alla texter till ett i princip färdigskrivet album, skrivna i Tom Pihas mobiltelefon, hamnade i tvättmaskinen.

- Jag pratade inte med någon om det på flera månader. Jag erkände det knappt för mig själv, det var för tungt att tänka på. Jag var tvungen att vända det till något positivt och skrev en låt om det.

Resultatet blev Telefonklotter, den andra singeln från senaste skivan.

- Jag kanske är en romantiker, men det känns som att jag sumpade det bästa jag någonsin gjort, säger Tom Piha.

Återkomsten med F.A.S.3 blev ett sätt att gå vidare. Precis som vanligt är albumet fritt att ladda ner från hans hemsida.

- Allt handlar om tillgänglighet. Om någon vill höra min musik ska man inte behöva mötas av en mur av visakortsjidder eller Spotify-inloggningar. Det ska gå att lyssna överallt. Jag vill inte ha en enda förlorad lyssnare, säger han.

Spelningen på Nefertiti på fredagen ser Tom Piha som en utmaning.

- Varje ställe är en ny upplevelse. Jag har ingen ryggmärgsrutin av att spela live så jag är rätt ödmjuk. Inget är vunnet innan man börjar kriga.

Lyssna på vår Spotifylista: http://open.spotify.com/user/115793023/playlist/7uE1G3ju0GG1Vj2HmJHZWQ

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.