Mauro Scocco vill slippa kasta varpa

ANNONS
|

En augustikväll var Mauro Scocco gäst hos Niklas Strömstedt på Maximteaterns scen. De två timmarna har nu redigerats ner till 60 minuters svensk musikhistoria i Tack för musiken som sänds den 2 januari.

Serien vars fjärde säsong nu går mot sitt slut, är om man så vill en del av en våg av musikprogram i svensk tv, allt från Idol och Så ska det låta till Så mycket bättre.

-Det är väl bra på många sätt, att folk får höra Pugh Rogefeldts låtar tolkas av nya artister. Men ofta blandas det med att man ska vara där i egenskap av kändis och man ska klippa får eller kasta varpa eller sitta på något slott och snacka om barndom. Det som är unikt med det här programmet är att man kan gå loss och prata ackordväxling, det finns inte i något annat program, säger Mauro Scocco.

Samtidigt tycker han att Tack för musiken, som är en slags pratshow, innebär en lite underlig stund på scenen för en artist.

-Du ska gå från att vara i konsertmood och sen tillbaka till att prata om hur allt började. Å andra sidan, att publiken är där när man pratar gör också att det blir som en föreställning. Man får energi från publiken, det är väldigt mycket kärlek i det där rummet, säger Mauro Scocco.

Inget turnerande

Timmen i Tack för musiken blir som en vinkning till de fans som längtar efter att han ska turnera igen. Vilket han inte gjort på 25 år även om han då och då dyker upp på scen tillsammans med vapendragaren Plura Jonsson och även med Markus Krunegård.

ANNONS

-Det var grejer som hände i mitt privatliv som påverkade hela mitt liv och turnerandet var definitivt en del av det så man kan säga att jag lade turnerandet på hyllan. Det har inte plockats ner från den hyllan än. Jag kan längta efter att spela live för det tycker jag är härligt, men resan dit är rätt plågsam, tycker Mauro Scocco.

Tv-vana

De senaste åren har Mauro Scocco synts i tv då och då, som i Mauro och Pluras kök och Mauro och Pluras tågluff, program där den lätt syrliga och bitska humorn har fått ta plats liksom Scoccos imitationer.

Blir han då inte sugen på att göra ett eget Tack för musiken?

-Jag vet inte, det är en svår roll. Det som Niklas gör så bra är att han själv är artist, men tar ett steg tillbaka. Det hade till exempel Elvis Costello lite mer problem med i sitt program. Niklas vet vad man pratar om, för han har gjort allt det där själv, skrivit låtar och turnerat. Det är lyckad kemi. De tv-grejer som jag har gjort och kanske kommer att göra, de är jätteroliga, men de utgår ofta från någon egen idé, som att åka tåg med Plura, berättar Mauro Scocco.

.

Fakta: Mauro Scocco

  1. Ålder: 52.
  2. Karriär: Medlem i Ratata 1980-1989. Gruppen hade hitlåtar som Jackie, I dina ögon och Så länge vi har varann.
  3. Soloartist från 1988 och låtskrivare åt artister som Eldkvarn, Lisa Nilsson, Markus Krunegård och Peter Jöback.
  4. Har gett ut elva soloalbum. Medverkat i tv-programmet Sen kväll med Luuk (som dj) samt Mauro & Pluras kök och Mauro och Pluras tågluff i TV8/TV3.
  5. Största hitlåtar: Sarah, Hem till Stockholm, Till dom ensamma, Om du var min, Om det är OK.
ANNONS