Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mauro Scocco.

Mauro Scocco tillbaka med ny singel

Mauro Scocco är tillbaka. Med ny sommarsingel och … ja, inte så mycket mer. Album tror han inte på och turnerat har han inte gjort på 25 år. – Men man ska aldrig säga aldrig.

Mauro Scocco har en tidig morgon. När GP når honom vid 09.30-tiden i lägenheten på Kungsholmen har han redan varit iväg och gjort morgonradio med programledaren Gry Forssell i Mix Megapol.

Samma Gry som dessutom lyckats övertala Mauro Scocco att släppa sargen och ge sig ut på banan igen som liveartist. Om så endast i form av ett kortare gästspel.

– Jag vet inte hur det gick till men tydligen ska jag uppträda i Sommarkrysset i TV4, säger han med ett kort skratt.

För alla som känner till – och bryr sig om – att Mauro Scocco de senaste 25 åren notoriskt vägrat att turnera och ge konserter är Mauro på scen såklart en stor grej. Men det betyder inte att han slagit upp dörrarna till turnébussen på vid gavel.

– Nej, inte alls. Jag brukar undvika att svara på frågan om jag ska turnera därför att jag helt enkelt inte vet.

Det har skrivits mycket om den scenskräck som satte klorna i Mauro Scocco i början på 90-talet och som hållit honom borta från vägarna sedan dess.

Men det där handlar egentligen inte om scenskräck.

Som alla kunde se var det en trygg Mauro Scocco som i vintras gästade Niklas Strömstedts program Tack för musiken i SVT och körde en handfull låtar på scen. Ja, mer än så. Precis som under de framgångsrika 80-talsåren med Ratata stod Johan Ekelund vid hans sida, och Mauro Scocco närmast lyste av självförtroende.

– Jag känner Niklas Strömstedt och det var en så varm och skön stämning i lokalen att det bara var att köra. Och jag har inget emot att stå på scen, det är tiden innan som är jobbig. Om jag skulle göra en konsert i augusti hade jag börjat oroa mig för den redan nu, och troligen funderat på den varje dag hela sommaren. Det är det inte värt, säger Mauro Scocco som hellre reser till släkten i östra Italien eller åker ut i Stockholms skärgård med sin familj.

Samma distans känner han inför att ge ut album. Nya singeln Det här ögonblicket , hans poppigaste låt på flera år, släpps i dag men betyder inte att en fullängdare ligger och väntar i kulisserna, eller någon annnstans heller för den delen.

För Mauro Scocco har skivutgivning blivit lite som fridans eller skuggteater, det kan vara kul och stimulerande för stunden men det är inget som ger mat på bordet.

– Många artister måste spela in och släppa album för att ha låtar till sin turné, och där är ju inte jag riktigt.

Nej, inte riktigt. Faktum är att Mauro Scocco lever gott på intäkterna från gamla brottarhitar som Jackie och Himlen runt hörnet , och att de fortfarande snurrar i radion varje vecka är väl ett tydligt bevis på hans musikaliska fingertoppskänsla. Samma finslipade känsla som fick honom att haja till när Tomas Andersson Wij tipsade om den unge Stenungsundskillen Viktor Olsson.

Mauro Scocco såg ett Youtubeklipp där Viktor Olsson sjöng Fulla för kärlekens skull på en pub. Klippet var skakigt och låten Eldkvarns, med det räckte för att hjärtat skulle slå lite snabbare i bröstet på honom.

– Det var så tydligt att Viktor är en talang utöver det vanliga, säger Mauro Scocco som bjöd upp Viktor till Stockholm och satte honom i kontakt med rätt folk.

Innan de skildes åt gav Mauro Scocco ett råd till Viktor Olsson. Ett råd som han själv fick och som han levt med sedan Ratata singeldebuterade för snart 35 år sedan.

– Sjung på svenska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.