Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Bylund har jobbat med många kända stjärnor.

Mattias Bylunds toner har nått toppen

Mattias Bylund, 45 år gammal häromdagen, lever mitt i sin musikaliska dröm. Hans engagemang sträcker sig från scenjobb med Christer Sjögren via kapellmästaruppdraget i Bingolotto hela vägen upp till toppen av amerikanska Billboardlistan.

I övermorgon, tisdag, står världssensationen One Direction på Ullevis scen i Göteborg. Naturligtvis sitter Mattias Bylund i publiken då, med biljetter han fått av pojkbandets megastjärna Harry Styles.

– Jag var ju med på killarnas två första album, säger Mattias. Det ska bli jättekul att se dem live i min egen hemstad. Jäää!

Men vägen till Billboardlistans översta skikt och samarbeten med världscelebriteter som Max Martin, Taylor Swift, Maroon 5 och många fler, har naturligtvis inte varit spikrak och har bestått av år av stenhårt arbete.

Allt började på 1970-talet med två genommusikaliska föräldrar och det gröna pianot som mamma Barbro hade lektioner på hemma i Rönninge, söder om Stockholm.

– Jag tog aldrig själv lektioner av mamma, men jag brukade härma det som hennes elever spelade, säger Mattias Bylund. Och eftersom pappa dessutom var violinist i Radiosymfonikerna och spelade på alla plattorna med Abba, är det inte fel att påstå att jag hade musiken i min närhet under hela min uppväxt.

För att göra en lång historia väsentligt kortare än den kunnat bli, hamnade familjen Bylund på 80-talet i Örnsköldsvik och Mattias började spela piano och fagott, var under åren som följde medlem i band som Masterpiece, Mårtens hjältar och Perry & the poorboys.

– Vi hade några radiohits och turnerade i Australien, Kanada och USA bland annat, minns 45-åringen.

Mattias ville sedan förkovra sig och pluggade därför musik på Mellansels folkhögskola och därefter, 1994, på Musikhögskolan i Göteborg.

– Och här är jag kvar, skrattar han.

Musikerdrömmen höll han vid liv genom att tacka ja till vartenda erbjudande om jobb. Ryktet om hans talang kom i schvung, det ena gav det andra och plötsligt jobbade Mattias med inhemska storheter som Sven-Ingvars och Uno Svenningsson och med prestigejobb på Stadsteatern, Cabaret Lorensberg (468 föreställningar!) och vid sjösättningen av Ostindiefararen.

De senaste tio åren har han dessutom till och från varit kapellmästare i Bingolotto och varit fast medlem i Christer Sjögrens turnéband.

– Härliga gig! Jäää! Oldsberg är fantastisk och Christer är ett superproffs. Jag ska ut på turné med honom i höst igen när han, Andreas Weise, Kristin Amparo och Sandviken Big Band åker Sverige runt med föreställningen Sinatra 100 år.

Sedan tio år tillbaka har Mattias Bylund också börjat fokusera på att arrangera musik, i första hand handlar det om att göra stråkarrangemang till låtar i Melodifestivalen och de senaste åren också till artister som tillhör gräddan i världen.

– Dels lärde jag känna producenten och låtskrivaren Carl Falk och dessutom, när jag var musiklärare på Samskolan, var Johan Carlsson en av mina elever. Han ingår i dag i Max Martins team i Los Angeles, De här kontakterna har gett mig många av jobben med sådana som One Direction, Taylor Swift, A-ha (kommande skivan Cast in steel, som kommer i höst) och till och med skådisen Russell Crowe.

Hur går jobbet till?

– Ofta får jag en mp3-fil i mailen, ber ”mina” musiker David Bukovinszky (cello) och Mattias Johansson (fiol) komma till mig och spela in sina stämmor.

– Sedan är det mycket jobb framför datorn innan jag skickar tillbaka det färdiga jobbet till Los Angeles.

Och plötsligt hör du dig dig själv i Ellie Gouldings Love me like you do i toppen av varenda lista i hela världen?

– Jäää!

Fakta: Artister i urval som Mattias Bylund har jobbat med

One Direction, Steve Angello, Taylor Swift, Ellie Goulding, Ariana Grande, Måns Zelmerlöv, Charlotte Perrelli, Gavin DeGraw, Danny Saucedo, Joshua Radin, Maroon 5, Jill Johnson, Roger Pontare, Dead By April, Lillasyster, Kai Martin, Sanna Nielsen, Magnus Carlsson, Molly Sandén, Kate Ryan, Arvingarna, Rodriguez, Thorleifs, Christer Sjögren, A-ha, Russell Crowe, The Weeknd, Tori Kelly, Amanda Jensen.

Mattias Bylund

Ålder: 45

Yrke: Musiker, kapellmästare, arrangör

Bor: Redbergsplatsen, Göteborg

Familj: Sambon Helena Stjernström, barnen Astor, 10, och Max, 8. Mamma Barbro (pensionerad kantor), pappa Martin (violinist i Radiosymfonikerna, Norrlands- operan och Göteborgsoperan, avled 2009), brodern Simon (sångpedagog), systrarna Teresia (oboist) och Hanna (sångerska)

Fritidsintressen: ”Det är ju musik då också. Ofta kan jag snöa in på en artist och följa hen väldigt intensivt under en period”

Bild: Bild: John Davisson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.