"Alla är sämst" är en två timmar lång musikföreställning. Två akter där Alkbergs musik från 15 år som soloartist löper som en röd tråd. De första föreställningarna äger rum i hemstaden Luleå för att sedan tas på en turné ute i landet med sammanlagt 20 speltillfällen.
"Alla är sämst" är en två timmar lång musikföreställning. Två akter där Alkbergs musik från 15 år som soloartist löper som en röd tråd. De första föreställningarna äger rum i hemstaden Luleå för att sedan tas på en turné ute i landet med sammanlagt 20 speltillfällen.

Mattias Alkberg trivs bäst i finkulturen

Två Mattias Alkberg står på scenen när musikern går igenom hela sin karriär. Men föreställningen har han försökt skriva utan handling och utan kronologi.

ANNONS
|

Det blir inte någon självbiografisk uppradning i stil med en Wikiapediaartikel om vad som hänt genom åren när Mattias Alkberg ger sig ut på turné med föreställningen "Alla är sämst".

Luleåsångaren och poeten har länge velat skriva en teaterföreställning, och har försökt tidigare. Ena gången blev det inte bra. Andra gången kom han aldrig i mål.

Nu kombinerar han musik och teater där han själv sjunger, och skådepelaren Kristine Gulbrandsen spelar honom. Det handlar om tiden, men kanske inte på det sätt man väntar sig.

- Jag är väldigt fixerad vid tiden. På "Åtminstone artificiell intelligens" handlade det jättemycket om tiden. I den här föreställningen har jag försökt luckra upp tiden, det finns inte någon kronologi i den, säger han.

ANNONS

- Jag uppfattar inte tiden så mycket. Det finns de som bara håller på med det förflutna eller bara tänker framåt, jag ser ingen skillnad, rent kreativt. En gammal låt kan bli ny igen om jag spelar den live.

"Alla är lika lite värda"

2017 tilldelades han ett långtidsstipendium av Konstnärsnämnden, vilket har skapat en stabilare ekonomisk trygghet. Tidigare har han även fått stipendier av Svenska Akademien. Han känner själv att han på senare tid har glidit över från populärkulturen till finkulturen.

- Jag trivs bättre i det här rummet, jag tycker att det är högre i tak här. Det är tillåtande, det är självklart att man inte alltid yttrar sin egen åsikt utan att man mer kan gestalta saker. Så tycker jag inte att det är i populärkulturen, det är mer "nu", den är mer konjunkturkänslig.

Titeln "Alla är sämst" kommer ursprungligen från en spår på "Södra Sverige"-plattan. Den återkom till honom när han skrev manuset.

ANNONS

- Det är en tidsandegrej. Man ska promota sig själv hela tiden på ett nyliberalt sätt och vara själventreprenör, jag tycker att entreprenörskapet går igen i alla människor. Man ska hela tiden visa upp sin bästa sida på Instagram och Facebook. Alla vill vara bäst, men om alla är bäst är också alla sämst. Om alla är lika mycket värda är alla lika lite värda, jag tycker att man kan använda det som startpunkt.

"Vill inte se ut"

Han själv är aktiv på sociala medier men har lejt vännen Magnus Ekelund, även känd under artistnamnet Kitok, för att sköta publiceringarna.

- Jag tycker inte om att synas, även om jag inte tycker att det är totalt obekvämt, bara lite. Men jag skulle inte vilja se ut. Jag skulle inte vilja ha ett utseende och jag skulle vilja slippa må, det är någonting som jag har tänkt på mycket, säger Mattias Alkberg.

ANNONS

TT: Slutar man inte existera då?

- Jo men man kan fortfarande tänka på grejer, hjärnan skulle fungera.

TT

Fakta: Mattias Alkberg

Mattias Alkberg föddes 1968.

Han är musiker och poet, och har gett ut flera diktsamlingar.

Slog igenom med indierockbandet The Bear Quartet i början av 1990-talet. 2004 till 2008 spelade han också med bandet Mattias Alkberg BD.

2009 solodebuterade Mattias Alkberg med albumet "Neverna", följt av "Anarkist" (2011), "Personer" (2015) och "Åtminstone artificiell intelligens" (2017).

2013 kom albumet "Mattias Alkbergs begravning" som även blev en föreställning på Dramaten i Stockholm.

Nu är han aktuell med musikteatern "Alla är sämst" som innehåller verk från hela hans karriär.

Turnédatum: 11/10, 12/10, 13,/10, 18/10, 19/10 och 20/10 Luleå, 24/10 Skellefteå, 25/10 Söråker, 26/10 och 27/10 Stockholm, 8/11 Helsingborg, 9/11 Malmö, 10/11 Uppsala, 16/11 Göteborg, 17/11 Karlstad, 22/11 Borlänge, 23/11 Örebro, 24/11 Norrköping, 7/12 Växjö, 8/12 Borås, 14/12 Piteå, 15/12 Umeå.

ANNONS