Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Mattias, 24, från Göteborg blev Årets kock - i Finland

Mattias Åhman, till vardags kock på Bhoga i Göteborg, vann på måndagskvällen tävlingen Årets kock i Finland.

När GP når vinnaren av den prestigefulla tävlingen är han påtagligt trött efter att ha firat segern till klockan halv fem, men också väldigt glad.

- Det känns helt overkligt, säger Mattias Åhman.

Vad består priset av?

- Jag fick en check på 6000 euro och blommor ... och en induktionshäll. Och så äran, förstås. Äran betyder mest.

När segern var klar blev det kramkalas och så kom domarna fram och hängde på honom en kockrock där det står Årets kock 2017 i guld.

Ska du ha den när du lagar mat på Bhoga nu?

- Nej, haha, men kanske vid lite andra tillfällen. Den kommer att komma till användning.

"En elitsatsning"

Att vara med i Årets kock innebär massor av träning och förberedelser. Bara inför finalen har Mattias Åhman legat i hårdträning i omkring en månad.

- Det är en elitsatsning. Jag har fått gå upp tidigt och köra igenom mina rätter några gånger innan jag gått till jobbet. Det har blivit många extratimmar.

Han har fått mycket hjälp och påhejning från kollegorna i Göteborg, men också från familj och vänner från den lilla byn Pensala utanför Vasa, där han är född och uppvuxen.

- Jag hade en hejaklack på omkring tio personer och min sambo Anna hade fixat tröjor med tryck till alla.

På Bhoga är alla överlyckliga över framgångarna.

- Det är fantastiskt roligt. Vi har alla smakat på hans rätter och kommit med synpunkter längs vägen, säger Gustav Knutsson på Bhoga.

Vad är det som gör att just Mattias Åhman vinner en sådan här tävling?

- För det första smakar det han lagar väldigt gott. Dessutom är han väldigt lugn och trygg, det är bra i tävlingssammanhang. Han blir inte så stressad.

Lagade gris i finalen

I finalen tillagade kockarna två huvudrätter: En med gris som huvudingrediens (plus minst en av ingredienserna blod, tarm och svål), samt en rätt som var antingen med fisk eller helt vegetarisk. Mattias Åhman valde att laga vegetariskt.

Sammanlagt hade han 3 timmar och 15 minuter på sig och kände sig aldrig särskilt nervös.

- Jag var lite nervös för jag visste att det skulle bli tajt med tiden, men jag hann allt jag ville och visste att jag levererade två rätter som var bra i smak, säger Mattias Åhman.

Var det något du inte var helt nöjd med?

- Det var lite smågrejer, som att jag inte var hundra procent nöjd med örterna som var lite dåliga och skummet som var aningen löst. Men det räckte ändå.

Vad utmärker din matlagning?

- Med grisrätten försökte jag göra en rätt som det händer mycket med när man äter, det ska komma nya smaker hela tiden, samtidigt som alla smaker ska gå ihop också. Jag tycker om när det händer grejer när man äter.

"Nu har man gjort ett namn för sig"

Mattias Åhman är bara 24 år och har tidigare tävlat i Årets unga kock i Sverige, med en tredjeplats som bästa placering. Han tänker smälta den här vinsten innan han kanske laddar om för att vara med i svenska Årets kock.

Vad betyder segern för dig?

- Hur mycket som helst. Nu har man gjort ett namn för sig. Då kan man ju starta eget företag, vara med på olika galor och middagar. Tiden får utse vad som händer.

Vad gör du om fem år?

- Då driver jag min egen restaurang i Vasa. Det har alltid varit min dröm att öppna restaurang nära hemma. Jag är ju en bondpojk från Pensala, där det bor 300 personer. En del av mig längtar alltid dit.