Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matilda Ruta utgår från barnens perspektiv

Barns makt och syn på världen intresserar Matilda Ruta, den hyllade barnboksförfattaren och illustratören som är aktuell med "Ninna och stormskolan" – den tredje boken i den omtalade barnboksserien.

Ninna ska börja skolan. Hon är nervös – eller är det hennes föräldrar som egentligen är mest nervösa?

Som vanligt när barnboksförfattaren och illustratören Matilda Ruta gör böcker för barn utgår hon från deras egna berättelser.

- Jag tänker att barn är i ett underläge och det är ganska svårt som vuxen att prata utifrån ett barnperspektiv men jag vill verkligen jobba med det och försöka så gott jag kan.

- Sedan finns det väldigt många fantastiska barnböcker som gör det men jag tänker ändå att jag har något att ge där, säger Matilda Ruta.

Augustnominerad

Det verkar fler tycka. I fjol blev hon nominerad till Augustpriset för boken "Åka buss" om människor på flykt, skriven av Henrik Wallnäs. Och just nu befinner hon sig i Stockholms skärgård på ett Axel Sjöberg-stipendium, för sina "särpräglade bildberättelser".

I arbetet med böckerna om Ninna har hon haft workshops med barn där de pratat, lekt och ritat utifrån det ämne som boken ska handla om: Att ligga på sjukhus, få ett syskon eller att börja skolan.

- Många pratade om nervositeten innan och hur de låg vakna på nätterna. Men en del kände också att det mest var de vuxna som tyckte att det var en stor händelse, säger hon.

Känslostormar

Ninnas känslor illustreras precis som tidigare av väder och natur. I "Ninna och sjukhusfåglarna" var det fåglar som fångade in barnens oroliga, jobbiga känslor och slängde ner dem i havet. I "Ninna och stormskolan" är det stormen som drar in när hon inte får till det med kompisrelationerna på skolgården.

- Det är ett skönt sätt att visa Ninnas känslor på, att använda vädret omkring henne. Jag tycker att det kan vara så, att man uppfattar världen utifrån sitt egna känsloliv.

Den första boken i serien kom 2015 och var Matilda Rutas debut som både författare och illustratör. Det är en bana hon vill fortsätta på och fler Ninna-böcker verkar det bli.

- Jag har en i bakhuvudet. Men jag har gjort så många böcker om henne på kort tid så jag måste pausa en liten stund och landa. Men det finns en början.