Zazzis recept på lättlagad körsbärspaj

Alexandra Zazzis recept på lättlagad körsbärspaj och lite nyttigare kokosbollar.

ANNONS

Hej Alexandra!

Efter flera års uppehåll har jag börjat baka lite bröd igen. Det är jättekul även om jag inte är så värst bra på att knåda. Assistenten är toppen, det är efterknådningen som är svår tycker jag. Tar gärna emot några lättbakade recept av dig.

Min fråga gäller bakplåtspapper. I flera av recepten jag hittar anges en hög ugnstemperatur. 240 eller 250 grader är vanligt. Till detta ska man använda bakplåtspapper. Hur går detta ihop? Ingenstans hittar jag papper som tål mer än 220 grader. Och det stämmer, jag har provat. Vid högre temperaturer blir pappret brunt och luktar bränt. Vad är det för papper and­ra använder (även till mat) och var hittar man det? Vill verkligen ha svar på detta!

ANNONS

Novisen vid spisen. Monica Andersson

Hej Monica!

Det stämmer att ugnspapper inte tål högre temperaturer, man kan istället använda silikonmattor (kallas även silipatmattor). Vissa tål upp till 260 grader. Finns lite olika att beställa på nätet. Kolla vad tillverkaren anger som högsta temperatur när du beställer. Wilton silikonmatta tål 260 grader och finns att beställa på lyckasmedmat.se. Den är diskbar och du kan använda den hur länge som helst. Annars får man göra som man gjorde förr, smörja plåten ordentligt och lägga på ett tunt lager mjöl, då lossnar det fin fint!

Skickar även med ett recept på en lättbakad paj man kan göra av sommarens frysta frukter eller bär. Vill man begränsa sig själv när man äter och inte frestas att ta en för stor bit kan man baka dessa i enstaka portioner, i små ljuslyktor, typ Ikea eller en fast muffinsform.

Snabba körsbärskakan

6-8 personer

• 250 g urkärnade körsbär, frysta går bra

• 0,5 dl apelsinjuice

Topping:

• 100 g rumsvarmt smör

• 1 dl socker

• 2 dl vetemjöl

• 0,5 tsk vaniljsocker

• 0,5 tsk bakpulver

• 0,5 krm salt

Att servera till:

• vaniljglass

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

ANNONS

Blanda körsbär och apelsinjuice i en ugnssäker form.

Vispa ihop smör och socker fluffigt.

Vispa i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.

Klicka ut smeten jämnt över bären.

Grädda 30-40 minuter tills kakan fått färg och frukten bubblar.

Servera varm eller ljummen med glass, vaniljsås eller grädde.

Hej Alexandra!

Jag går i en Överviksenheten via sjukvården. Har svårt att röra på mig på grund av värk. Så jag kan inte träna bort min övervikt.

Till min fråga. Har du något bra recept på kakor? Småkakor/vetebröd/muffins, jag äter inte kakor till vardags. Men det skulle vara gott ibland.

Mvh Marie Axtelius

Hej Marie!

Det är en utmaning att hitta tillbaka till en lättare kropp men det är otroligt värt det. När du har kämpat dig upp för uppförsbacken och har hittat balansen igen kommer livet att bli lite enklare så all kraft till dig som kämpar med en svår uppgift. Fortsätt jobba på det. Det är ju det där med småkakor, godis och så vidare, det är en svår balans att hålla när man kämpar mot extra kilon. Jag vet det av erfarenhet. Jag har själv svårt att baka kakor hemma utan att smaka lite för mycket på dem, så jag begränsar att fresta mig själv. Gör jag dem i jobbet, till mina gäster, har jag lättare att hålla kontroll. Med det sagt kan man givetvis få ta något sött ibland. Jag älskar rawfoodbollar. Kanske jag kan fresta dig med en liten sådan istället? Den kommer fortfarande att innehålla mycket energi, räkna på 180-220 kcal per boll, så du får räkna in det i ditt totala dagsintag men det är något mindre snabba kolhydrater än en bulle eller en kaka samt innehåller en del mineraler och nyttiga fetter. Här kommer en med kaffesmak som jag älskar, hoppas den faller dig på läppen också. Se även mitt tips ovan om att baka i portionsformar. Och stort lycka till, du klarar detta!

ANNONS

Kokosbollar med en ton av kaffe

20-25 st

• 2 dl pumpakärnor (2 dl motsvarar ca 120 g)

• 1/2 dl riven kokos

• 10 kärnfria mjuka torkade dadlar

• 1/2 dl kakao

• 1 msk snabbkaffepulver

• 1 1/2 msk vatten

• 2 krm salt

Att rulla i:

• hackad rostad hasselnöt

Mixa allt slätt i en matberedare. Rulla till bollar. Rulla i hasselnöt.

Låt stå i kylskåp cirka en timme innan servering.

LÄS MER:Göteborgarnas egen frukt mognar nu

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS