Hej!
Jag såg ett av Biggest Loser-avsnitten där du lagade mat. Det var en förrätt tror jag, typ tacos med räkor. Vad var mer i den rätten? Den såg så god ut.
Med vänliga hälsningar Erken
LÄS MER:Ett Zazzi-recept från Biggest Loser-köket
Hej Erken!
Vi gjorde kolhydratsnåla tacos, genom att inte använda klassiska tortillas av majs- eller vetemjöl. I stället la vi fyllningen i blad av hjärtsallad (kallas även gemsallad). Just denna fyllning innehöll sallad på rå rotselleri, fint strimlad, och grönt krispigt äpple. Till det skalade räkor och en egenslagen majonnäs som smaksattes med fond/reduktion av räkskalen.
Här kommer receptet, hoppas det smakar.
LÄS MER:Här får du mest räkor för salladspengarna
Salladstacos med räkor
4-6 personer
• 12 blad hjärtsallad eller 6 blad romansallad
Fyllning
• 1/4 rotselleri
• 2 gröna äpplen
• saften av 1 lime
• lite vatten
• 6-8 stjälkar färsk koriander eller persilja
• 500 g räkor med skal
Sås
• räkskal
• 2 msk matolja
• 1 schalottenlök
• 1 msk tomatpuré
• 0,5-1 chili (styrka efter smak)
• 1-1,5 dl god majonnäs, helst egengjord
• smaka av med salt och peppar
Gör gärna så här:
Skala räkorna och lägg dem i kylen i en serveringsskål.
Lägg skalen i en kastrull med olja och rör om på hög värme så att de blir rostade. Lägg i grovhackad lök och tomatpuré. Rör om någon minut och häll på vatten så det täcker skalen. Sänk värmen och låt sjuda 20-30 minuter.
Sila bort skalen med en finmaskig sil och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Låt sjuda till cirka 1 dl av fonden återstår.
Såsen
Rör i lite i taget av fonden i majonnäsen tills du är nöjd med smaken. Häll i en skål så att alla kan servera sig själva. Smaka av med nymalen peppar och salt.
Rotselleri- och äpplesallad
Skala rotselleri och skölj äpplen.
Ta helst en mandolin med strimlande verktyg alternativ ett zestjärn, (ett verktyg med 4-6 vassa små hål) och strimla ”spaghetti” av selleri och äpple. Det tar lite tid men blir väldigt gott och snyggt! Annars kan du riva med rivjärn eller skära tunt med vass kniv.
Pressa lime och blanda samman med strimlat äpple och rotselleri. Lägg eventuellt till någon tesked vatten så att allt blir fuktigt.
Hacka koriander (alternativt persilja) och vänd i. Salta och peppra.
Vid servering
Lägg lite selleri- och äpplesallad i salladsbladet, lägg på räkor och ringla över majonnäs.
LÄS MER:Detta är skräpmat enligt Alexandra Zazzi
Hej Alexandra!
Jag var i södra Frankrike och fick sockrad lök till kokt kött. Hur får de löken så mild?
Hälsar en som gillar mat
Hej bästa matälskare!
Jag vet inte exakt vilket recept du är ute efter, men här kommer ett lökrecept som jag gärna gör vid speciella tillfällen och till söndagssteken. Den mjukstekta löken blir en söt och kryddig smakförstärkare som passar till det mesta. Den är också väldigt god att lägga på korv med bröd.
Hoppas det smakar!
• 2-3 medelstora gula lökar
• 0,5 dl matolja
• 0,5-1 tsk rårörsocker
• saften av 0,5 citron
• 0,5 tsk salt
Gör gärna så här:
Skala löken och skär i tunna skivor, gärna med mandolin. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull på låg-medelvärme. Lägg i löken och strö över socker.
Värm/stek på låg värme, löken ska inte få färg. Vänd den då och då i cirka 20 minuter, pressa över citronen och låt vara i pannan ytterligare 10 minuter under omvändning. Strö till sist över saltet.
Förvara gärna löken i en burk i kylskåpet. Hållbarhet cirka 10 dagar.
LÄS MER:Trick för dig som inte tål lök