Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Zazzis extra dekadenta semlor

Alexandra Zazzi kommenterar ett härligt läsarbrev och tipsar om dekadenta semlor.

Mina bästa, underbara läsare!

Ni kan inte ana vad era mejl och brev gör mig glad, och ibland lite fnissig. Ni delar verkligen med er av mathistorier, åsikter, misslyckande, matkärlek och mycket annat. Jag önskar jag kunde publicera dem alla i tidningen, dock är matspalten är ett forum för matfrågor och jag försöker hålla mig till ämnet. Men ingen regel utan undantag, just i dag måste jag få publicera ett mejl från signaturen "kakmonstret”. Det fanns så mycket lust och kärlek i detta så jag måste bara få dela med mig. Läs själva ...

Hej Alexandra!

Jag gillar att baka kakor och gjorde den amerikanska kokoskakan enligt ditt recept förra torsdagen (GP 18 oktober 2018).

Jag gjorde den enligt receptet förutom att jag använde saltat smör, äkta vaniljstång och toppade den med lite surkörsbär som jag hade lagt in i mörk rom. Den blev väldigt god. Jag åt tre bitar varje dag så den räckte både fredag, lördag och söndag. Jag brukar alltid baka på torsdagar så att jag har till helgen.

Tyvärr får jag inte så ofta besök så det blir oftast att jag äter upp allt själv.

Syrran kom förbi på söndagskvällen och kollade receptet och skällde ut mig efter notor och räknade ut att den innehöll 6 802 kalorier. Hon sa att en semla innehåller cirka 425 kalorier. Det innebär att jag ätit upp motsvarande 16 semlor på 3 dagar.

Det är ju semmeltider nu och jag gillar semlor och tänkte baka till helgen, jag gillar speciellt mandelmassan som jag gör själv och det blir ganska mycket av den varan.

Syrran min är rädd om mig och klagar på att jag för fet och är rädd att jag skall få sockersjuka.

En fråga; hur många semlor föreslår du att jag kan äta under tre dagar (så många som möjligt men misstänker att 16 är i överkant)?

Ps jag äter inga kakor under resterande dagar och gillar inte att sporta hälsar Kakmonstret.

Tack på förhand för svar.

Bästa, bästa, glada kakmonstret,

Tack för ett mejl som satte ett leende på mina läppar hela dagen. Jag kan tyvärr inte svara på din fråga hur många semlor det är nyttigt att äta på tre dagar. Semlor är ju som bekant laddat med socker (läs kolhydrater) och fett. Med andra ord, kroppsligt är det inte nyttigt att äta semlor, men själsligt tycker jag att man så här års kan få ta sig åtminstone en semla. Med det sagt tänker jag inte vara semmelpolis, jag vet att många lever för semlor så här års. Men din omtänksamma syster har med största sannolikhet rätt. Glöm inte hälsan, så lite sport får du nog slänga in om du skall ha semmelfest. För att unna dig en semla (innehåller precis som du säger cirka 450-500 kcal) kan du: ge järnet i skidspåret i 35-40 minuter eller åka skridskor i 1 timme eller simma i snabb takt 45 minuter. Vill du ha lite lugnare träning föreslår jag promenader, räkna med 1,5-2 timmars promenad per semla.

Bild: Bodil Bergqvist

Med det sagt så ger jag mig in i semmellusten och frestar med ett recept på semlor jag också. Jag brukar göra dem i miniformat, då blir det en liten munsbit och jag stannar där ... för det mesta.

Extra dekadenta semlor

20 små, bullar (10 stora)

Steg 1

• 25 gr jäst för söta degar (halvt paket)

• 75 g smör

• 2,5 dl mjölk

• 3 msk socker

• 1 krm salt

• 1 tsk stött kardemumma

• 7,5 dl vetemjöl special

• Lite vetemjöl till utbakning

Steg 2

• 75 g rumsvarmt smör

• 100 g riven mandelmassa

• 0,5 tsk kardemumma

• Ägg till pensling

• 0,5 dl mandelspån

Steg 3

• 100 g mandelmassa

• 2-3 dl vispad grädde

• För extra dekadens, rör i 1-2 tsk Cointreau eller Amaretto i den vispade grädden.

Gör gärna så här:

Steg 1

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm upp något så att den blir ljummen (37 grader). Häll lite av degvätskan i en bunke och smula i jästen rör ut och häll i resten av mjölken. Lägg i resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg i 5-8 minuter, tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Lägg på en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek (cirka 45-60 minuter).

Steg 2

Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen med en gaffel.

Strö mjöl över en bakbänk och häll ut degen, tillsätt lite mjöl till en smidig kladdfri deg.

Kavla ut degen tunt, bred fyllningen over hälften och vik en gång. Skär 1 centimeter breda strimlor med en sporre eller en vass kniv så att du får ut 18-20 stycken, linda, trassla ihop till bullar och lägg i bullformar. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa upp ägget lätt och pensla, strö sedan på mandelspån på varje. Ställ in i mitten av den varma ugnen och sänk värmen till 220 grader. Baka i 10-12 minuter.

Steg 3

Bygga en ovanligt onyttig semla. Skär toppen av bullen, gröp försiktigt ut en grop med vass kniv. Blanda bulldegen du har tagit bort med mandelmassa med lite grädde. Lägg tillbaka in. Spritsa på en ordentlig klick grädde och lägg på locket.

LÄS MER: Här är den nya söta semlan

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.