Den klassiska italienska julkakan panettone serveras vanligtvis utan kräm. Men som Alexandra Zazzi säger, "matvärlden är vansinnigt förtjust i att vara innovativ".
Den klassiska italienska julkakan panettone serveras vanligtvis utan kräm. Men som Alexandra Zazzi säger, "matvärlden är vansinnigt förtjust i att vara innovativ". Bild: Nicola Delfino/Wikimedia Commons

Zazzi: Visst kan du ha kräm på panettonekakan

Barbro har köpt en panettonekaka till sin gamle boulevän som snart ska besökas. Den blir nog extra god med kräm på, resonerar hon, och ber Alexandra Zazzi om ett passande recept. Det blir också ett resonemang kring särskilda bakplåtspapper, efter Evas fråga om förra veckans kolarecept.

ANNONS
|

Hej!

I torsdags publicerades ett recept på lakritskola som jag tänkte göra i helgen. Tittade på ICA Maxi 421 men hittade inget ”non stick-ugnspapper”. Antar att du menar någon annan produkt än vanligt bakplåtspapper. Kan du guida?

Tack! Med vänlig hälsning, Eva

LÄS MER:Så svänger du ihop Zazzis lakritskola

Hej Eva!

Jo, jag menade silikonbelagda ugnspapper, ”non-stick” – att inget fastnar. De är underbara hjälpredor i köket, men... De innebär ett stort problem, så här måste jag gå in och förklara mig lite.

Egentligen bör man inte använda dessa papper, eftersom man idag vet att de inte är optimala för vår kropp eller för vår miljö (svåra att bryta ned). Om de innehåller högfluorerade ämnen, typ PFAS, ökar risken för cancer, hormonrubbningar, nedsättning av immunförsvar med mera. Vill man hitta något bättre kan man söka sig till de märken som är godkända av Naturskyddsföreningen genom Svanenmärkning. Man kan även göra på gammalt vis: Hälla ut kolan att stelna i oljad form (neutral matolja). Det blir lite oljigt, men giftfritt. Slå sedan in kolan i smörpapper. Samma här, det kan fastna lite, men återigen – giftfritt.

ANNONS

Det är inte alltid rätt eller lätt att göra det enkelt för sig. Ett medvetet beslut är ett måste i detta. Tack för att du frågade och lät mig klargöra även mina egna framtida val.

Bild: MAJA SUSLIN / TT

Hej Alexandra!

Tack för alla fina recept du delar med dig av. Det är väldigt gott och väldigt inspirerande.

På måndag skall jag och boulevännerna besöka en gammal vän som vi spelat boule med under några år. Nu bor han på ett äldreboende. Jag har köpt en panettonekaka som jag tror han kommer att gilla.

Nu behöver jag hjälp med att få till en kräm till kakan. Har fått smaka en sådan för några år sedan, men tänkte inte på att be om receptet.

Jag tror att den innehöll smör, ricotta, socker och citronzest. Jag vore så tacksam om du skulle vilja hjälpa mig så att kakan blir riktigt smaskig.

Bästa hälsningar, Barbro

LÄS MER:Zazzi återskapar den amerikanska kokoskakan

Hej Barbro!

Tack för fina ord och roligt att du gillar recepten. Panettone (den goda, traditionella italienska julkakan med torkad frukt) äter man egentligen inte med kräm. Men med det sagt, matvärlden är vansinnigt förtjust i att vara innovativ, så det är klart att man kan servera kräm till. Det finns en uppsjö sorter.

ANNONS

Ricottavarianten har jag även smakat med Nutella i stället för citron och sedan strör man krossade, rostade hasselnötter över. Den som jag oftast ser är dock en klassisk, ljummen zabaione.

Jag skickar med båda recepten så kan du välja.

Zabaione

4 personer

• 3 äggulor

• 2-3 msk socker

• 0,5 dl Vin Santo eller Marsalavin

Gör gärna så här:

Koka upp en kastrull med vatten till vattenbad. Kastrullen skall kunna rymma en rostfri bunke så du kan värma upp såsen långsamt.

Vispa upp äggen i bunken tillsammans med sockret. Fortsätt några minuter så att sockret löses upp och du får en krämig sås.

Häll i 1 dl Vin Santo eller Marsala. Vispa hela tiden över vattenbadet tills det blivit en fin konsistens. Servera direkt på panettonekakan.

LÄS MER:Sudna kringlor, vita pepparkakor, judebröd, gummikakor ...

Ricotta- och citronkräm

Bild: CHRISTINE OLSSON

• 250 g ricottaost

• 1,5 dl florsocker

• Fint rivet skal av 0,5 citron

• 0,5 vaniljstång

Gör gärna så här:

Gröp ur vaniljkärnorna med en vass kniv och vänd samman alla ingredienserna med en gaffel, smaka av med lite färsk citronsaft om du önskar mer citronsmak. Vill du ha den lite mjukare i konsistensen kan du blanda i lite vatten eller mjölk.

Har du också en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS