Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zazzi tipsar om glutenfria plättar

Alexandra Zazzi svarar på frågor om förra veckans spalt samt tipsar om ett glutenfritt recept på plättar.

Hej på er bästa läsare!

Förra veckans spalt spalt handlade om lever, att många har slutat att äta det, samt som alltid i matspalten ett medföljande recept. Det kom även en hel del glada hejarop och några resonerande tankar. Mirjam Ahlberg och Sune L välkomnade en lite bortglömd råvara och är lite skönt göteborgska: ”Tack för lever-ans av nyttigt recept//Mirjam Ahlberg”. Och Sune L skrev in med följande ord: ”Lever är otroligt nyttigt, den näringsrikaste köttdelen i djuret. Så bra för att du skriver om det. Blir lever till ’meddag’. ”

Ove samt Inger och Bo är av en annan åsikt!

Först ut är Ove: Om det är som klimatforskarna informerar oss om, att kött är skadligt för klimatet, borde då inte recept med kött uteslutas i din spalt?

Må väl

Ove Högberg

Hej Ove!

Kött har ju klimatpåverkan, precis som flygplan, tåg, plast, mobiltelefoner etcetera. I stort sett överkonsumerar vi människor i dag tyvärr det mesta. Det är en stor del av problematiken, samt att vi slänger mellan 25 och 35 procent av det vi producerar (siffrorna skiljer sig lite åt beroende på hur man räknar). Jag är helt övertygad om att vi definitivt måste öka andelen grönsaker i kosten markant och välja kött med omsorg och respekt. Närodlat, ekologiskt samt i säsong. Dock är kött, fisk och fågel fortfarande en viktig del av många människors kost och jag tar upp frågor högt och lågt från er läsare. Tack för din åsikt, den skapar eftertanke och öppnar för en diskussion. Jag läser som alltid jag alla mejl och brev jag får. Demokratiska runda-borden-samtal och engagemang är det som kan rädda världen, är min åsikt.

Hej!

En sak som du inte berör är påståendet att levern är kroppens reningsverk. Samlas inte allt elände i djurens levrar som vi sedan äter upp? Vi tycker mycket om lever, men har slutat att äta den just på grund av detta. Gör vi rätt eller fel?

Med vänlig hälsning

Inger och Bo, över de åttio

Hej Inger och Bo!

Nej, det stämmer inte riktigt. Levern är ett reningsverk men den renar maten och skickar den vidare i depåer, precis som ett äkta reningsverk. Kroppen lagrar oftast olika gifter och tungmetaller i fett. Man ska dock inte vräka i sig lever för att det finns höga halter av A-vitamin och ett för stort intag orsakar förgiftning. Något som polarforskare i tidiga historien råkade ut för när de åt lever från exempelvis isbjörn. Lever från vilt har förhållandevis höga halter av A-vitamin och man har även sett höga halter av kadmium i storvilt. Därför skall man inte äta lever från äldre djur och överlag vara uppmärksam på viltlever. Om man samtidigt har brist på D-vitamin blir A-vitamin-problematiken ännu större. Jag kan inte alla detaljer i detta, men lever, i normal portion en gång i veckan är absolut inget problem. Beroende på sorts lever är det mer eller mindre A-vitamin i den. Kycklinglever har till exempel ganska låg halt A-vitamin. Som oftast välj ekologiskt och av bra kvalitet.

Hej Alexandra!

Kan man göra plättar på annat än vetemjöl? undrar en mormor i Hjällbo.

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Hej bästa mormor!

Du säger inte varför du skall använda annat mjöl än vetemjöl. Om det du eller någon i din omgivning är glutenöverkänslig mot kan man byta ut mot glutenfritt mjöl eller bovete. Jag har även gjort plättar med kikärtsmjöl med goda resultat. Tycker att de blir goda med lite nötig karaktär från kikärterna. Testa olika mjölsorter, anpassa vätskemängden efter konsistensen. Börja med ägg och mjöl och vispa sedan i lite vatten i taget. Skulle det klumpa sig, mixa slätt med stavmixer.

Kikärtsplättar

Ger ca 24 st

• 2 dl kikärtsmjöl

• 1 ägg

• 2 dl vatten ev lite mer beroende på mjölsorten

• 0,5 tsk salt

• 20-30 g smält smör samt lite smör till första laggen.

Vispa ihop ingredienserna till plättarna till en slät smet (typ filmjölk). Låt gärna stå att svälla 10-15 minuter.

Stek i plättlagg.

LÄS MER: Nya matvanor och eget bageri gav henne nytt liv

LÄS MER: Mia Gahne lagar glutenfritt med Smilla Luuk

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.