Zazzi sotar en lax och fixar fantasifull fyllning

I denna veckas frågespalt får William från Kortedala ett recept på vegetarisk gryta som kan användas till nästan allt. Dessutom påminner en av Alexandra Zazzis gamla kursdeltagare henne om det häftiga receptet på bränd lax.

ANNONS

Hej Alexandra!

För längesedan var jag på en kurs som du höll i. Där gjorde du en rå lax som var bränd på utsidan, som jag tyckte var god. Jag har googlat men hittar inget recept, har du kvar det?

Tack från Wilma

LÄS MER:Så får du asiatisk fräs på fiskfärsen

Hej Wilma!

Jag blir alltid glad när någon kommer ihåg mat jag lagat. Otroligt roligt. Det måste vara receptet på sotad lax du tänker på. Här kommer det! Hoppas det smakar lika gott som du minns.

Sotad lax

4-6 personer

• 150 g laxfilé i fin bit, skinnfri, urbenad och gärna fryst innan men nu tinad

ANNONS

• 2 msk paprikapulver

• salt och nymalen svartpeppar

Gör gärna så här:

Rulla laxen i paprikapulver, salt och peppar och halstra snabbt i riktigt het, torr panna på alla fyra långsidor. Halstra ungefär 10 sekunder på varje sida – laxen ska börja svettas och få ordentligt med färg, men inte tillagas inuti. Slå in laxen ganska hårt i plastfolie och låt vila 1-2 timmar i kylskåp.

Vid servering: Skär tunna skivor och lägg dem på crostini tillsammans med en klick chilimajonnäs eller annat kul.

Hej Alexandra!

Jag skulle vilja göra fyllda grönsaker i ugn. Har du tips på någon annan fyllning än köttfärs? Gärna också lite tips på vardagsrätter som man kan ha färdiga.

Tack för en bra spalt, hälsar William i Kortedala

Hej William!

Tack för en bra fråga. Jag har själv precis plockat rent ett par paprikaplantor och fick ett tjugotal fina minipaprikor. De är verkligen ljuvligt goda!

LÄS MER:Zazzi: Inlagda grönsaker lyser upp tillvaron

Man kan ju som bekant fylla sina grönsaker med det mesta, men bäst blir det om fyllningen inte blir för stabbig och inte heller tar över de fina, milda smakerna från grönsaken den ligger i.

Jag har nyligen tagit fram en bulgur- och linsgryta som går att bygga om till flera olika sorters rätter, bra till vardags och lämplig att frysa. Denna godinggryta blir en jättebra fyllning men kan också, med ett par matskedar mjöl och ett ägg, bindas ihop för att göra biffar. Grytan är även god att äta precis som den är till en god sallad eller som tillbehör till annan mat.

ANNONS

När jag använder den som fyllning i delade zucchinier eller paprikor gör jag grytan lite torrare och rör i 1,5 dl riven ost (oftast kylskåpets trötta ostskalkar). Godast blir det om osten har lite karaktär, som en god Västerbotten eller varför inte ädelost. Testa och lek kära vänner.

Här kommer grunden. Inget är hugget i sten, så smaksätt efter eget huvud och lust!

LÄS MER:Mia Gahne: Linser är energipricken över i:et

Bulgur och linser högt och lågt

Till 4 portioner som huvudrätt eller fyllning till cirka 8 portioner.

• 2 msk olivolja

• 1 vitlöksklyfta

• 1 gullök

• 1 valnötsstor bit ingefära, skalad och finhackad

• 2 dl bulgur, gärna fullkorn

• 2 dl röda linser

• 2 dl passerade tomater

• 0,5-0,8 dl vatten eller buljong

Smaka av med valfria kryddor, timjan eller oregano.

Vill du ha lite hetta? Smaksätt med cayennepeppar.

Gör gärna så här:

Skala och hacka lökarna. Låt svettas i en stor panna eller kastrull med olivolja, ingefära och bulgur.

Skölj linserna och lägg i, rör om någon minut och häll sedan på tomaterna och vatten eller buljong så att det täcker.

Låt sjuda 15-20 minuter, rör om då och då och tillsätt mer vätska vid behov. Låt vila 15-20 minuter i kastrull med lock. Smaksätt och lek.

ANNONS

LÄS MER:Med en bra tomatsås kommer du långt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS