Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zazzi förklarar vad som hände
Zazzi förklarar vad som hände "Susanne on fire" och tipsar om hur smärtan i munnen kan dämpas.

Zazzi: Padrones är kökets ryska roulette

Veckans första läsarmejl kommer från "Susanne on fire" som haft ett oväntat möte med en padrone. Dessutom får vi ett kalasvänligt recept på wraps med salami.

Hej Alexandra!

I helgen var jag i Spanien och åt utsökt goda padrones! MEN efter att ha ätit ett helt gäng små godingar började det plötsligt brinna i munnen när jag tuggade och svalde en av dem! Inte ens bröd eller ett finfint vin kunde ta bort smärtan som satt i en bra stund.

Vad hände? Och hur tillagar jag dem hemma? Kan jag se vilka rackare som är lömska? Tack för en bra spalt och inspirerande recept!

Susanne on fire

LÄS MER: Odla chili för smakens – och utseendets skull

Aha! Bästa Susanne.

Bild: Jurek Holzer / SvD / TT
Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Att äta padrones är som att roa sig med kökets variant av rysk roulett. Dessa små rackare är oskyldigt milda tills det helt plötsligt dimper ned en hetsporre och man får bekänna färg i hur mycket man tål på Scoville-skalan (enheten som kategoriserar chilifrukter).

Hettan hos dessa udda padrones är dock förhållandevis mild jämfört med andra, extra starka sorter. En av de starkaste som finns är Carolina Reaper som har över två miljoner Scovillepoäng. Det kan jämföras med pepparspray som också ligger på över två miljoner. Din lilla utbrytarkung bland padrones (ungefär en av tio är laddade med hetta) ligger på mellan 2 500 – 3 000 poäng Scoville.

Nu till din fråga – vad hände? Ja du... Vissa padrones får extra bra uppväxtförhållanden, med mycket sol och vatten, och blir liksom mer jabadabadooo. Och nej, det ser man inte på dem. En del av mig kan dock tycka att det är lite av charmen med dessa tapas.

De är helt ofarliga att äta även om vissa kan tycka det är obehagligt. Bröd, ris eller yoghurt hjälper till att mildra hettan i munnen. Är man väldigt orolig över att få en rackare kan man ju börja med en liten tugga på den fina lilla chilin innan man äter upp hela.

Hur man gör dem själv? En skvätt olivolja, i med padrones, på med flingssalt, vänd om i en panna och de är färdiga att avnjutas.

Lite kuriosa om padrones: Chilifrukten odlades ursprungligen i staden Padròn i nordvästra Spanien vid Atlantkusten. Varje år i början av augusti har de en padronesfestival där man äter dem med godan lust.

Tack för en het fråga!

Bild: Leif R Jansson / TT
Bild: Leif R Jansson / TT

Hej Alexandra!

Jag vet inte om det är dig jag fått receptet från, eller någon annan tidning, men jag vet att någon gav tips på varma mackor med tomatsås. Tänkte köra dem på min sons födelsedagsfest nästa helg. Matigare till tonåringar.

Tack på förhand, Sabine

Hej Sabine!

Jag är osäker på exakt vad du är ute efter, men här kommer ett recept på wraps. Jag gör dem som klämmor och grillar dem i klämgrillen, men en stekpanna går bra om man inte har grill. Ska du göra många kan du förgrilla och sedan slå in dem i smörgåspapper och värma i ugn under festens gång. Byt ut salami eller ost mot vegetariska alternativ om du vill. När man äter dem är det gott att doppa i tomatsåsen.

Lycka till med festen!

Varma wraps med stark salami och soltorkade tomater

4-6 stycken

• 2 pkt mozzarella (ca 250 g)

• 10 soltorkade tomater

• 10 blad basilika

• 150 g ventricina piccante eller annan stark salami

• 4-6 runda tunnbröd eller annat gott tunt bröd

Snabbsalsa

• 1 dl passerade tomater av god kvalité

• 1 tsk balsamvinäger

• 1 tsk citronsaft

• 1 msk olivolja

• salt och peppar

Snabbsalsa

Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Låt gärna stå i rumstemperatur 30 minuter för att dra till sig smakerna.

Wraps

Hacka den avrunna mozzarellan i småbitar. Hacka tomaterna. Vänd ihop tomater, basilika och mozzarella.

Lägg ut salami på brödet utan att täcka kanterna. Lägg ut mozzarellahacket i en sträng i mitten på brödet.

Vik ihop till en wrap.

Grilla i klämgrill eller stekpanna. Använder du stekpanna, tyng ner brödet med en ren kastrull när det ligger i pannan. Vänd så att brödet får färg på båda sidor.

Vid servering: ät hela eller i bitar, dippa i såsen.

LÄS MER: Rulla wraps som Mia Gahne

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.