Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Zazzi återskapar en burmesisk sallad

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och återskapar en burmesisk sallad.

Hej Alexandra!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag satt och kollade i min fotoskörd och hittade en bild på en burmesisk sallad (kanske kallad Tea sallad) som vi åt för ett år sedan i Thailand – den var så god men jag har inte kunnat hitta recept på den här hemma. Tror den ska innehålla någon typ av teblad?, vitkål, tomat, jordnötter och nån typ av böna, kanske sojaböna? Till min fråga – har du någon aning om vad jag pratar om? Och har du i så fall nåt recept på en sådan sallad?

Bifogar bilden och håller tummarna

/tinna

Hej Tinna!

Jag har faktiskt ätit den. Men det var väldigt länge sedan nu. Jag flygluffade i Sydostasien i slutet av åttiotalet och åt på en burmesisk restaurang och tro det eller ej, just den salladen kommer jag ihåg. Jag har världens sämsta minne, men en förmåga att komma ihåg specifika maträtter som har kittlat mina tår.

Jag var dock tvungen att själv leta en stund innan jag hittade ett recept som jag tycker överensstämmer med både ditt och mitt minne. Jag har översatt och provlagat och vandrade in i en nostalgisk minnenas korridor, underbart. Tack för det. Lite pyssel var det, då man måste förbereda tebladen dagarna innan. Men det var det värt, de håller minst tre veckor i kylskåp så det är bara till att göra en stor sats nästa gång. Här kommer receptet, hoppas du också blir nöjd.

Burmesisk sallad på fermenterat te

Del 1, förbered 2 dagar innan

• 2,5-3 dl gröna, ekologiska teblad

• 2,5 dl fint hackad färsk grönkål

• 5-6 fint strimlade salladslökar

• 2 vitlöksklyftor, pressade

• 1 spanskpeppar, fint hackad

• 1,5 msk riven eller fint hackad färsk ingefära

• 2-3 msk hackad färsk koriander

• 2 limefrukter, saften av dessa

• salt

Så förbereder du tebladen:

Brygg te som vanligt. Låt svalna. Sila av vattnet. Skölj i kallt vatten och fyll sedan på vatten så att det täcker, låt stå i kylskåp över natten. Sila igen och pressa ut vattnet med händerna. Skölj några gånger och pressa ut vattnet. Hacka tebladen och blanda med ingredienserna i del 1 samt 0,5 tsk salt. Pressa samman i en burk så att vätska hamnar på toppen (lägg på lite vatten om det behövs) och täck med en linneduk. Låt stå i ett köksskåp 36-48 timmar, ställ sedan in i kylskåp, klart att använda.

Del 2, inför servering

• ¼ bit vitkål

• 1 lime, saften

• 2 msk sesamfrön

• 0,5 dl matolja

• 1 msk sesamolja

• 4-5 klyftor vitlök, tunt skivade

• 0,5 dl grovt hackade jordnötter

• 0,5 dl rostade sojabönor, grovt hackade

• 2 tomater, urkärnade och strimlade

• 1 tsk fisksås, thailändsk

Gör gärna så här:

Strimla vitlöken och krama in saften av lime och fisksås, strö över lite salt och ställ åt sidan.

Rosta sesamfrön i en torr panna till de får färg, häll ut och ställ åt sidan.

Häll matolja i pannan och lägg i vitlöken på låg värme, stek tills den blir gyllene utan att få för mycket färg.

Vänd samman alla ingredienser och servera.

Alternativ, lägg i skålar och låt alla blanda sin sallad själva genom att börja med vitkålsblandningen och sedan bygga uppåt.

Ställ gärna lite flingsalt och några klyftor lime vid sidan för egen smaksättning.

Gott att lägga till:

• Strimlad grillad kyckling

• Tunt skivad ankfilé

• Skaldjur

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.