Veckans brevskrivare Johanna har ätit en särskild sorts kaka på diners i USA. Alexandra Zazzi -  själv en före detta amerikansk utbytesstudent - hjälper henne att återskapa receptet.
Veckans brevskrivare Johanna har ätit en särskild sorts kaka på diners i USA. Alexandra Zazzi - själv en före detta amerikansk utbytesstudent - hjälper henne att återskapa receptet. Bild: Anna Svanberg

Zazzi återskapar den amerikanska kokoskakan

Johanna har varit på diners i USA och ätit en glutenfri kolakaka med kokos som hon vill återskapa här hemma. Den kluriga nöten löser Alexandra Zazzi med hjälp av "mamman" från hennes år som utbytesstudent.

ANNONS
|

Hej Alexandra Zazzi!

Jag har varit och studerat i USA och åt där en kaka med kola och kokos på toppen. Kakan var seg och mycket chokladig, och jag kunde äta den trots att jag är glutenallergisk. Detta var på diners i Albuquerque i New Mexico. Kan du tänkas veta receptet på detta?

Tack tack från Johanna

Hej Johanna!

Tack för din fråga. Jag har lekt lite detektiv för att hitta det du söker och frågan har studsat runt bland mina amerikanska vänner.

Själv var jag utbytesstudent i Idaho, men därifrån känner jag inte igen kakan. Här kommer dock ett recept som jag fick av min "mamma" från åren som utbytesstudent som stämmer ganska bra överens med det du beskriver. Hoppas det smakar lika bra!

ANNONS

Jag vill också passa på att göra ett allmänt påpekande för alla er som får smaka något unikt på era resor, som ni vill återskapa när ni kommer hem. Våga fråga efter receptet! De flesta matskapare delar gärna med sig, och skulle de inte kunna eller vilja göra det – ställ tjugo frågor. Vad innehåller rätten, när är den gjord, vad är unikt med just denna produkt och så vidare. Sedan tar ni all den informationen och dumpar på mig via mat@gp.se, så ska vi skapa stordåd i köket tillsammans.

Och nu till, vad jag hoppas är, Johannas New Mexico-kaka, naturligt glutenfri men med tillräckligt med energi för att springa ett maraton.

Johannas New Mexico-kaka

Ger 12-14 bitar.

Kakan

450 g mörk choklad av bra kvalité

170 g osaltat smör

6 ägg

1 tsk flytande vaniljextrakt. Finns i välsorterade mataffärer men kan bytas mot 2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 msk socker

Kola och kokostopping

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

2 dl farinsocker

2 dl sirap, ljus

2 dl vispgrädde

1 dl riven kokos, kan rostas

2 små nypor flingsalt

Gör gärna så här:

Grovhacka chokladen med en kniv.

Skär smöret i tärningsstora kuber medan det är kallt.

Separera äggulan från äggvitan. Var noggrann så att du inte får någon gula i vitan.

ANNONS

Sätt ugnen på 170 grader. Ta fram en ugnsfast rund form, cirka 20 cm i diameter.

Smörj ett ugnspapper och fodra formen. Vik in vid kanterna, den kommer att hamna på plats när smeten klickas i.

Lägg smöret och chokladen i en rostfri bunke och ställ bunken i sjudande vatten i en kastrull på spisen. Rör om då och då tills allt är smält. Ta bunken ur vattenbadet och vänd om någon minut med en slickepott så att smör och choklad är väl blandat. Med hjälp av en visp, vispa i äggulorna lite i taget men snabbt så att de inte kokar i den varma chokladen. Rör i vaniljextraktet.

Vispa upp äggvitorna i en separat skål till ett hårt skum, strö över socker och salt och fortsätt vispa tills du får ett segt, vitt skum. Med hjälp av slickepotten, vänd i ungefär en tredjedel av chokladkrämen i äggvitan, vänd försiktigt tills det fått en jämn färg, fortsätt sedan att försiktigt vända i resten av chokladen lite i taget. Klicka sedan försiktigt smeten i den smorda formen och tänk på att vi vill behålla mycket av luften i kakan.

Ta en större form med höga kanter (en rostfri kastrull med ugnssäkra handtag funkar också) och ställ kakformen i denna. Häll i vatten, försiktigt på sidan, så att kakformen står i ungefär 3 centimeter vatten.

ANNONS

Ställ i ugnen i 30 minuter. Mitten av kakan ska kännas lös när man tar ut den. Lyft ur formen från vattenbadet och låt kakan kallna i formen i 20-30 minuter. Ställ sedan in i kylskåp, minst 1 timma men gärna längre.

Gör kolasåsen en timma före servering:

Blanda farinsocker, sirap och vispgrädde. Låt sjuda på medelvärme under omrörning i cirka 8 minuter, tills du får en krämig, mjuk sås. Låt svalna till ljummet.

Vänd upp kakan på en tallrik och bred över såsen, använd en tårtspade för att få ut den jämt. Strö över flingsalt och sedan kokosflingor. Låt kakan vila cirka 30 minuter före servering.

Det går även utmärkt att göra den helt färdig dagen innan, ställa in i kylskåp och ta fram 1 timma före servering.

Njut i små bitar med lösvispad grädde.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS