Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

www.bravin.se

En bubblare (inte bara för de fräcka mousserande vinerna) med ett seriöst, högklassigt utbud.

Säte: Stockholm. "Filial" i London.

Sortiment: Dels ett "eget" litet utbud, bestående av 22 riktigt bra, låt oss kalla det "bättre folkviner", för människor med hyfsat utvecklade smaklökar, inte alltför ihåliga bankkonton och med en vilja att prioritera gott vin i bokföringens utgiftskolumn. Vinerna kommer från sju små, goda producenter i Frankrike, Italien, Argentina och Portugal. Dels förfogar bravin.se över en enorm vinkällare (1 200 artiklar, mycket franskt av högsta klass), tack vare ett nystartat samarbete med Londonbaserade vinhandeln Roberson Wine.

Köp: Firmans 22 egna produkter beställs i lådor om sex på sajten via Systembolagets beställningssortiment och hämtas i valfri butik. Inga "paket", inga prenumerationer. Världsklassvinerna beställs från Robersonwine.se och skickas direkt hem till dörren.

Intryck: Oerhört intressant kombinationsidé. En bubblare (inte bara för de fräcka mousserande vinerna) med ett seriöst, högklassigt utbud. Den vilda delen av hjärnan vill genast beställa en 1982 Château Latour för 26 745 kronor, bara för att det plötsligt är möjligt. Den del av hjärnan som styr förnuftet och betalar räkningarna, lägger dock omedelbart in sitt veto.

PROVAT:

MOUSSERANDE

5 fyrar

Jeeper Naturelle Extra Brut

399 kr • Champagne • 70% pinot noir / 30% chardonnay • 77637

Ekologisk, osockrad skumpa, som inte alls känns sur och snipig. Tvärtom bjuder den en skön gräddighet och en hel korg full av mogna äpplen mitt i fräschören och syrabadet. En av mina absoluta favoriter bland non dosage-bubbel. Typen kräver emellertid alltid en viss champagnevana från konsumentens sida.

Jeeper Grand Reserve

299 kr • Champagne • chardonnay • 77636

Gottogram till Mungo! Här är en skumpa för den som gärna slänger en nypa socker såväl i kaffet som potatismoset. Ligger precis på offsidegränsen (12 gram socker per liter) för dosage, men är faktiskt bara mumsig i stället för kladdig. Fyllig, brödig blanc de blancs för "vanliga" konsumenter. Och till vrakpris.

Henri Giraud Hommage à François Hémart

439 kr • Champagne • 70% pinot noir / 30% chardonnay • 77633

Förfadern (tolv generationer tillbaka) François får en senkommen men välförtjänt hyllning via en fantastisk champagne. Lite ekig, nötig matskumpa med läckra mognadstoner. Märkligt att Henri Giraud inte hittat hit och blivit ett större namn tidigare. Giraud är i Aÿ ungefär vad Diebolt-Vallois är i Cramant, om ni frågar mig.

Henri Giraud Esprit Blanc de Blancs

379 kr • Champagne • chardonnay • 77634

Otypisk blanc de blanc, med utvecklade brödtoner och lite påflugen ekighet, i stället för att följa den kliniskt krispiga citruslinje som gäller i södra delen av Champagne. Nåja, huvudsaken är att det är makalöst gott, vilket det är. Det var Esprit-serien jag föll för, när jag första gången besökte Giraud år 2008.

3 fyrar

Louis Picamelot Rosé

162 kr • Crémant de Bourgogne • pinot noir • 77616

Kanske det dyraste rosa crémant du någonsin köpt – och jag skulle tro även det godaste. Vänder uppåner på den schablonbild av rosébubbel som säger att det är "hallonsoda med tillsatt syra". Här finns visserligen lite flörtig fruktsötma, men grunden är seriös och lagom uppstramad. En aperitif att gilla skarpt.

Louis Picamelot Terroir de Chazot

179 kr • Crémant de Bourgogne • pinot noir • 77614

Kanske det dyraste bubbel som inte är champagne du någonsin köpt – och jag skulle tro även det godaste. Endast det geografiska läget hindrar ordet champagne från att stå på etiketten. Ett single vineyard-vin – Terroir de Chazot är Picamelots egen vingård i Saint-Aubin, nära Bourgognes hjärtestad Beaune. Så varför köper vi en medelmåttig champagne för samma pris som en kanongod crémant? Av samma skäl som vi köper medelmåttiga märkeskläder i stället för slitstarkt "No Logo"?

2004 Jeeper La Grand Cuvée

419 kr • Champagne • 60% pinot noir / 40% chardonnay • 77639

Lite inställsam årgångschampagne, som alla bara måste älska. Bröd, nötter, söta, mogna röda äpplen (typ Pink Lady och Fuji) i massor. Den som inte gillar det här måste ha en riktigt bra motivering. Kuriosa: Jeeper är det smeknamn vinmakaren Armand Goutorbe fick, när franska staten gav honom en Jeep i present, som tack för insatserna under Andra världskriget, där en skada gjort honom handikappad. Nu kunde han ta sig fram i vingården precis som före kriget. Bra namn, tyckte Monseiur Goutorbe och döpte om hela företaget till Champagne Jeeper.

Henri Giraud Code Noir

769 kr • Champagne • pinot noir • 77635

Girauds blanc de noir är jättetypisk Aÿ, med riktigt tuggiga, fruktiga, fatiga toner och läskande mogen, tropisk frukt. Årgångslös matskumpa av högsta karat. Prisvärd förmodligen bara för entusiasterna, men står sig gott i konkurrensen med andra prestigechampagner, som har fyra siffror såväl på prislappen som på etiketten (årtal).

2 fyrar

Louis Picamelot Brut

159 kr • Crémant de Bourgogne • 60% pinot noir / 30% chardonnay / 10% aligoté • 77615

Picamelots enklaste bubbel – och ändå till ett pris du skulle få nästan tre flaskor Chapel Hill för.

Gott, rent, runt. Men min standardfilosofi passar bra att framföra i fallet Picamelot: Är du beredd att lägga 159 spänn på en icke-champagne, är du också beredd att lägga 179, för att få nåt ännu bättre (Terroir de Chazot). Annars tar vi en Rotari för hundralappen jämnt.

VITT

4 fyrar

2010 Château Maison Noble St. Martin

119 kr • Entre-Deux-Mers, Bordeaux • 80% sauvignon blanc / 10% sémillon / 10% muscadelle • 74144

Ursprungstypiskt, torrt och gott från producenten Vignoble Péllisié. I samma stil som Systemkundernas gamle kompis André Lurton och dennes eviga Château Bonnet. Habil, stålig, vit bordeaux.

ROSÉ

5 fyrar

2010 Château Maison Noble St. Martin

119 kr • Entre-Deux-Mers, Bordeaux • 80% cabernet sauvignon / 10% cabernet franc / 10% merlot • 74322

Allmän favorit i vår stora vin-på-nätet-provning. Smakprofilen mittemellan de strama provencalska roséerna och de überfruktiga bärbomberna från Sydafrika tycks vara det som gäller nu. Jag kan inte protestera. Det här förenar det bästa av två rosévärldar. Smarrigt.

RÖTT

5 fyrar

2009 Château de Landiras

146 kr • Graves, Bordeaux • 75% merlot / 25% cabernet sauvignon • 74021

Mer typisk Bordeaux än påven är typisk katolik. Lysande årgång som bjuder på allt som ska finnas där: nyrostat kaffe, nyvässad penna, nyplockade vinbärsblad och ekfat. Om hela det övriga utbudet från bravin.se känns tungt att behöva köpa loss ett sexpack av – här är det vin jag väljer först.

2005 Laborum Syrah

216 kr • Cafayate (Salta), Argentina • 74388

Här var det både kraft och charm. Höghöjdstränat vin, 1 750 meter över havet är nästan Kebnekaisenivå, men i Anderna funkar vinodling som bäst där. Koncentrat av mörk, mogen frukt. Saftigt men inte syltigt, alkoholstarkt men inte eldigt, kryddigt men ganska mjukt. Underbart vin att njuta till bästa köttbiten.

3 fyrar

2007 Laborum Malbec

220 kr • Cafayate (Salta), Argentina • 74388

Samma producent (El Porvenir de Cafayate) som Laborum syrah. Lite tunnare, inte så omfamnande – men ändå jättegott. Mjukt, köttvänligt, grilla gärna – och var inte rätt för att krydda. Här finns det goda mogna bär som lindar in chilipepparn för den som är sugen på en asado.

2011 Château Jean de Bel Air

116 kr • Bordeaux • 60% merlot / 40% cabernet sauvignon • 74644

Valpig men skapligt väldresserad svartavinbärsbrygd som nog inte ska blir alltför gammal i skafferiet. Picknickvin redan under den här sommarens sista semestervecka, med sin friska vinbärsfrukt och fräscha syra. En schyst bordeaux på picknick är väl respekt, när andra plockar upp en tetra till kycklingen?

2011 Amauta I

196 kr • Cafayate (Salta), Argentina • 60% malbec / 30% cabernet sauvignon / 10% syrah • 74068

Ung, livlig och charmig fruktbomb, gjord för att drickas nu. Ett typiskt vad jag kallar "matlagningsvin", det vill säga du njuter ett glas medan du lagar maten och provsmakar ur grytorna. Dock lite för dyrt för att hälla i grytan eller såsen.

2006 Amauta III

196 kr • Cafayate (Salta), Argentina • 60% malbec / 40% cabernet sauvignon • 74059

Så här blir alltså Amauta när det lagrats i fem år till. Gott om de förväntade tonerna av plommon, körsbär, lite stall utan häst (men med det som hästen lämnat efter sig och låtit torka i boxen). Kräver mat och gör sig alla gånger bäst till en pampasbiff.

2009 Vallegre Reserva Especial

239 kr • Dourodalen, Portugal • 74832

En salig, lokal druvblandning (amarela, touriga nacional, touriga franca, sousao och tinta francisca) har gett ett fatigt vin med tydliga portvinstoner, man nästan tror att vinet är fortifierat med destillat. 14,5% alkohol räcker och blir över. Här finns såväl kakao som kaffe och läder. Drick till lagrade ostar eller bitter choklad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.