Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Wasabi - en rot att njuta av

Färsk wasabi är eftertraktad. I de japanska bergen kring Mount Fuji växer wasabi sedan urminnes tider.
I Japan på Izu-halvön, söder om Tokyo, har wasabin sitt hjärta. 2006 skördade man här drygt 700 ton wasabi. 355 wasabifamiljer, så kallade wasabifarmers, vårdade plantorna. Den finaste wasabin odlas i vatten med ett ständigt flöde och här i det bergrika landskapet finns de bästa förutsättningarna. Bland annat har man 3 000 till 4 000 millimeter nederbörd per år och det tycker wasabin om. Källvattnets sammansättning av mineraler och en vattentemperatur mellan 12 och 14 grader är perfekt för wasabiplantor. Därtill kommer daglig skötsel av fälten och noggrann kontroll.

Yugashima wasabiförening består av 187 wasabifarmers. I föreningen hanterar man utvecklings- och prisfrågor och samverkar kring marknadsföring. Yoshio Andou är ordförande och tillsammans med sin familj driver han också ett eget fält.
- Vårt wasabifält startades av mina föräldrar och jag har jobbat med wasabi i 40 år, berättar Yoshio Andou

På branta vägar når vi wasabifälten där möter vi fru Ikuko Goto och fru Kynuyo Harada som arbetar tio timmar varje dag året om. Toshio Ando har också lång erfarenhet i wasabibranschen och bor med sin familj i området. Hans fru bjuder sedvanligt på te och håller stolt upp ett stort glaskärl med en jättewasabirot i vätska. Den väger 450 gram men vanligtvis väger de wasabirötter som man säljer här i området betydligt mindre.

Den mogna wasabiroten tvättas noggrant innan den rivs med cirklande rörelser på ett rivjärn av god kvalitet, bäst är hajskinn. Det går att frysa både hela rötter och rivna wasabiportioner, även om man förlorar mycket av kvaliteten. Wasabi har en mycket flyktig karaktär och bör rivas precis innan den ska användas.
Man säger att smaken är starkast de tre första minuterna. Om man får för mycket wasabieffekt när man äter kan man bara lugnt och andas in ett djupt andetag så försvinner det starka. Färsk wasabi har en både len och mycket stark smak, missa inte att prova om tillfälle bjuds.

Toshio Ando visar dagens skörd av wasabi som ligger packad i lådor. På wasabifältet pågår ett kontinuerligt skördande året om. Frön som omsorgsfullt växer fram till plantor under cirka fyra månader, förvaras i kylskåp. De planteras ut där man nyss har skördat. Från frö till färdig wasabirot tar det ett och ett halvt till två år. Wasabin är känslig och man har två dygn på sig att skörda och transportera den samt sälja den på marknaden. På det tredje dygnet efter skörd bör den konsumeras. Huvuddelen av den wasabi som odlas i Yugashima hamnar på marknader i orter som Osaka, Kobe och Kyoto. Grossistpriset varierar från sommartid då det är ganska humana priser till nyårspriser som kan uppgå till tusentals kronor per kilo.