Vitaminrik frukost börjar med lyx

ANNONS
|

God morgon! Jag har alltid gillat det här med helgfrukostar. Jag tycker att dagens första mål ofta är det bästa. För hela meningen med frukost är att den ska göra gott och ge oss energi för en stor del av dagen.

Hur njuter man bäst av en låååång skön helgfrukost?

Om vi pratar vinterfrukostar säger jag nypressad juice på säsongens citrusfrukter. Syrlig och frisk juice får inta en självklar plats på mitt frukostbord och ingå i min morgonritual tillsammans med nyttiga ägg i någon form. Med naturell tjock yoghurt som varvas med rostade nötter, fröer och bär bli frukosten komplett.

ANNONS

Vi tänker kanske inte alltid på vad vi äter på morgonen i all hast på väg till jobbet. Det är inte svårt att förstå varför. Därför är just helgfrukosten en slags återhämtning och njutning när man kan ta igen alla de där stressiga morgnarna och börja dagen med en vacker och smakrik frukost.

Ägg i olika former är en frukostklassiker. Det goda ägget, som gärna får vara ekologiskt och från höns som går fritt ute, är en energibomb i sig. Rikt på mängder av vitaminer som vi behöver, särskilt nu mitt i vintern.

Knäck ner ett par stycken i en kastrull. Låt några matskedar grädde glida ner tillsammans med en klick smör och sätt på värmen. Rör med långsamma rörelser med en träsked tills äggen börjar gå samman.

Nu är det bara att vänta en stund. Gör klart kaffet, skumma mjölken. Skiva upp några skivor surdegsbröd och skeda upp äggröran som nu bör vara perfekt krämig i konsistensen.

Om du har köpt riktigt bra ägg – och ja, det finns att hitta mitt i stan i välsorterade butiker – då kommer den där första tuggan på morgonmackan med äggröra att smaka ­gudomligt.

FLER FRUKOSTTIPS

Värmande, tröstande och underbara vinterfrukostar är en bra start på dagen. Smoothies, juicer, nötter och bär från frysen är en god början. Gröt på havre är gott och milt mot magen, koka havregryn och smaksätt sedan med blåbär och ­honung. Skumma gärna varm mjölk till gröten och toppa med några skedar ­rostade pumpafrön, det ger en skön krispighet till den annars så lena gröten.

ANNONS

Du kan också gå loss på olika sorters juicer och smoothies. Mixa avokado med kiwi och citrus till en len krämig dryck. Med eller utan yoghurt – du bestämmer. Och glöm inte fluffiga pannkakor med fruktsallad. Amerikanska i all ära men en hederlig ugnspannkaka med rinnande honung och fruktsallad på clementiner, blodapelsin och granatäpplekärnor tycker jag också att du ska prova.

ANNONS