Vindruvor – både nyttiga och mångsidiga

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och tipsar om vad man kan göra med vindruvor.

ANNONS
|

Hej!

Tack för era mattips som jag med stor glädje tar del av.

Mitt ärende: Vi satte en vinranka för några år sedan, inte i första hand för bärens skull utan som insynsskydd i en spaljé.

I år är det väldigt mycket druvklasar och jag funderar på om jag kan använda dem till något, sylt eller liknande.

Druvorna är små, blå och ganska sura.

Tacksam för tips.

Kerstin

Hej Kerstin!

Vad kul att det bär frukt. Det är klart du kan använda dessa små godingar. Druvor är en av världens äldsta kultur- och matväxter. Redan de gamla fenicierna njöt av druvans frukter och de är tydligt omnämnda i skrifter och historieböcker.  Vinet är det de flesta tänker på, men givetvis användes druvor även i maten. Både i salta och söta rätter. Druvklasar på bufféer och på de rikas fester finns avporträtterade i många fresker och tavlor. Man ansåg även att druvor var en medicinalväxt och bladen användes till sår men även till patienter med tarmproblem. Tanken var att druvor renade kroppen och satte fart på tarmsystemet. Druvor innehåller dessutom höga halter C-vitamin vilket gjorde att man lastade på vintunnor på båtar förr i tiden för att sjömännen inte skulle få skörbjugg.

ANNONS

Nu vet jag inte hur mycket sötma just dina druvor har men du kan locka fram den genom att torka druvorna, det är definitivt värt ett försök om du har många klasar att ta hand om.

I matlagningen kan du även lägga i en handfull druvor i en köttgryta. De kommer att möra köttet och ge en trevlig sötma.

Spontant hade jag gjort marmelad och chutney på druvorna. Marmeladen kommer att bli perfekt till höstens och vinterns ostbrickor och chutney passar till mycket, kokt kött, risgrytor med mer.

Här kommer recept på båda.

Anpassa sockret efter hur söt du önskar din slutprodukt ska bli. Lycka till och skriv gärna tillbaka och berätta hur det gick för dig.

Druvmarmelad

• 2 l avsköljda, delade och urkärnade druvor

• 1,5 l vatten

• 1 ekologisk citron, skrubbad och delad i skivor

• 1 kvist rosmarin

• 1 l socker

Gör gärna så här:

Ställ in en tallrik i kylen.

Lägg vatten, druvor, citron och rosmarin i en stor kastrull. Låt sjuda i 35–40 minuter. Strö över och rör i sockret, låt koka 20–30 minuter, rör om och skumma av då och då. Kolla att marmeladen är färdig genom att lägga en klick på din nedkylda tallrik. Den skall hålla ihop och inte flyta ut för mycket. Låt koka lite till om den inte är färdig. Låt svalna något innan du häller upp på väl rengjorda burkar, förslut direkt. Håller i 3–6 månader om du förvarar svalt och mörkt eller i kylen.

ANNONS

Druvchutney

• 1 l avsköljda, delade och urkärnade druvor

• 1 spansk peppar, styrka efter smak, sköljd, urkärnad och skuren i tunna ringar

• 1 rödlök, skalad och skuten i tunna klyftor

• 1 msk matolja

• 2 msk ättika

• 0,5 dl honung

Gör gärna så här:

Lägg olja, druvor, chili, lök i en stor kastrull och låt mjukna utan att få färg i 5 minuter. Lägg i övriga ingredienser och låt sjuda 8–10 minuter. Låt svalna något innan du häller upp på väl rengjorda burkar, förslut direkt. Håller i 3–6 månader om du förvarar svalt och mörkt eller i kylen.

För att rengöra burkar enklast, diska dem för hand eller diskmaskin och ställ sedan in dem i ugnen på 80–90 grader innan du häller upp, förslut direkt.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS