Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vill du verkligen äta här?

Kannibalisk sushi i Tokyo eller ett terroristmeal i Beirut? Här är några av de knepigaste restaurangerna i världen.

Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att hitta en egen profil på sin restaurang. Bloggen Web Urbanist har listat vad de anser vara de märkligaste krogarna i världen.

I Libanon har ägaren till " Guns & Buns" valt ett militärtema till sin restaurang. Här kan man bland annat beställa en M16 Carbine Meat Sandwich eller ett terrorist meal (som lite otippat är ett vegetariskt alternativ). Föga överraskande är Guns & Buns slogan "Sandwiches Can Kill You".

Enligt Web Urbanist är japanerna de som har flest märkliga teman på sina restauranger. Många har nog hört talas om traditionen att låta besökare äta sushi från en naken kvinnas kropp. Traditionen kallas "Nyotaimori" vilket kan översättas med "kvinnokroppstallrik". En bisarr vidareutveckling på temat har gjorts på restaurangen som tagit sitt namn efter traditionen. Där är temat kannibalisk sushi. Gästerna får äta från en "ätbar" kropp (gjord på deg). Måltiden börjar med att värden skär i kroppen med en skalpell för att blotta de inre organen, som också går att äta.

"Kål & kondomer" i Bangkok, Thailand, erbjuder man inte bara mintpastiller efter maten utan även kondomer. Restaurangen har tryckt upp t-shirts med sin slogan: "Vi garanterar att vår mat inte leder till graviditet". På menyn står bland annat "Kryddig kondomsallad", stekta Shanghainudlar kryddade med örter.

"Modern Toilet" i taiwanesiska Taipei har skippat de vanliga stolarna och ersatt dem med toaletter. Här serveras gästerna små chokladbajsar i miniatyrtoaletter, toalettrullar hänger över bordet för den som behöver en servett och drycker serveras i små urinrör.

Restaurangen "Hitlers kors" i indiska Mumbai väckte stor ilska när den öppnade i augusti 2006. Förutom en stor affisch av Hitler hade restaurangen fyllt "o":et på den upplysta namnskylten med en svastika. Efter bara en vecka tvingades dock restaurangen ändra namn till "Korset" och ta bort alla detaljer med anknytning till Hitler och nazismen.

I den japanska huvudstaden Tokyo finns flera så kallade "Maid Cafes", kaféer som inspirerats av "otaku", den japanska nördkulturen i vilken människor bryter mot sociala mönster och tillåter sig strunta i matvanor, klädkoder osv. På ett av alla dessa kaféer, "@home", serveras man av fnittrande servitriser klädda i överdrivna "tjänstefolkkläder". Gästerna kallas "master" och klappas på huvudet som bebisar. Det är inte för matens utan för servicens skull gästerna kommer. Till ofta trist och dyr barninspirerad mat som spaghetti och köttfärssås med ketchup, serveras nämligen gratis spel och öronrengöring.

I Tokyo ligger också " Vampyrkafét". Inredningen är nästan uteslutande blodröd, gästerna förs ner för en lång korridor med röda blodkroppar inkopierade längs golvet. Väl vid sitt bord omges man av tunga sammetsdraperier, svarta kistor med droppande rött stearin, skallar och kors. Många rätter är på vampyrtemat och gästerna serveras röda cocktails i martiniglas.

"Restaurang Kolsvart" ligger i Kinas huvudstad Peking. Gästerna serveras maten i komplett kolmörker. Idén är att om man fråntas något eller några av sina sinnen så förstärks de som är kvar. Allt som kan tänkas avge någon form av ljus är förbjudet, så som klockor och mobiltelefoner. Servitörerna är dock försedda med glasögon som hjälper dem att se i mörker.

"New Lucky Restaurant" i Ahmedabad, Indien, började som en liten teservering utanför en mycket gammal muslimsk gravplats. Allteftersom tiden gick växte serveringen för att till slut omsluta hela gravplatsen. Gravarna sticker i dagsläget upp mellan borden, ofta försedda med ljus. En av dem uppges tillhöra ett sufiskt helgon från 1500-talet. Kaféet går bra och ägaren säger att gravarna ger dem tur.

"Evighet" eller kanske odödlighet. Restaurangen i ukrainska Truskavets drivs av en grupp begravningsentreprenörer. Lokalen har inga fönster och byggnaden är utformad som en enorm kista. På insidan hänger begravningskransar och svarta svepningar bland kistor i naturlig storlek. Rätterna på menyn bär namn som "Låt os mötas i paradiset".

Även " The Hellfire Club" i brittiska Manchester går på skräcktemat. Byggnaden, som liknar en fängelshåla, är från 1800-talet och uppges vara hemsökt av spöken. Här finns gotisk dekor, skelett, kistor och röda lampor. Något överraskande är att maten på stället uppges vara gudomlig.

"Hobbithuset" ligger i Manilla, på Filippinerna. Stället grundades långt innan berättelsen dök upp på biodukarna, av Fredskåristen och Tolkienfantasten Jim Turner. Vänta dig inte en kopia av Bilbos eller Frodos hus från filmen. Nej, det speciella med denna restaurang är i stället att personalen är "världens minsta servitörer", det vill säga en grupp kortväxta - som enligt bloggen Web Urbanist tycker det är helt okej att refereras till som hobbitar.

I tyska Nürnberg finns en restaurang som skurit ner på personalkostnaderna. Istället har man tagit in robotar. Nej, det är inte några robotar som går och pratar som sköter stället. Snarare handlar det om automatisering. Gästerna beställer via pekskärmar och strax därefter kommer maten in via en spiralformad rutschkana som finns till varje bord. Det är möjligt att det sparade in löner, men tydligen gick restaurangen inte så bra för den stängde kort efter öppnandet.

I Nanning i Kina köar gäster till restaurangen Shaoshan Chong för att serveras lokala delikatesser av servitörer iklädda uniform. Och det är inte vilken uniform som helst utan de uniformer som användes av "Rödgardisterna", en militär grupp som Mao Tse Tung grundade under kulturrevolutionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.