Vi inleder med "Välkommenmat"

ANNONS
|

Undrar om du skulle kunna hjälpa mig med vad jag skulle kunna bjuda på till drinken (champagne), då vi skall ha stort kalas. Det kommer 55 personer och jag behöver något där det mesta kan göras dagen innan. Jag skulle vilja bjuda på två olika sorter tillsammans med något färdigköpt typ nötter eller liknande.

Louise

Eftersom jag startar i dag känns det naturligt att börja med "välkommenmat" på lite smått och gott. När det gäller drinktilltugg kan man verkligen låta fantasin flöda. Alla älskar godsaker till drinkarna! Och de får gärna kännas som en föraning på vad som komma skall.

ANNONS

Några saker att tänka på: Har man planerat en matig, stor middag bör man hålla sina tilltugg lätta så att gästen inte blir för mätt. Gärna grönsaker i stavar, oliver och nötter.

Man kan hoppa över förrätten och bara göra 3-4 olika sorters tilltugg, tänk då på att låta fördrinken ta tid och att inte ha en alltför söt eller spritig drink, själv tycker jag att torrt, mousserande vin passar i detta fall.

Låt gärna säsongen råda - är det sparristid, linda parmaskinka runt sparrisbitar och servera med hollandaisedipp. Färskpotatis, koka, dela i mitten, gröp ur, en knapp tesked, och servera kalla, fyllda med Skagenröra.

Här kommer tre recept som är lätta, de två första kan göras i förväg och frysas.

CHÈVREBOLLAR

12-14 stycken

150 gr chèvreost (skär bort det vita skalet), 100 gr mascarponeost, 1 halv tsk finhackad, färsk timjan, 1 tsk honung, 1 nypa svartpeppar, 1 dl rostade sesamfrön

Mixa alla ingredienser (förutom sesamfröna) i matberedare. Dela upp genom att klicka ut i små lika stora högar, med hjälp av en sked, på bakplåtspapper. Ställ in i frysen i 20 minuter. Tag ut och rulla till bollar (använd gärna plasthandskar). Vänd sedan i fröna. Förvara i frys eller kyl, servera något kalla.

ANNONS

ROQUEFORT PÅ KAVRING

8 skivor kavring (eller 4 skivor lingonbröd), 150 gr roquefortost, 120 gr färskost (typ Philadelphia) varav ca 2 msk till topping, 1 dl mandelspån (gärna torrostade i stekpanna, se tips nedan)

Mixa ostarna i matberedare men spara två msk färskost, rumsvarmt, till topping. Bred ut ett tjockt, jämnt lager av den mixade osten på hälften av brödet, lägg på andraskivan, och tryck till så att den fäster. Kyl ned ordentligt så att osten stelnar (det går bra att förvara i frysen, väl inplastat). Skär bort kanterna, bred på toppingen och skär i fina fyrkanter. Vänd ena sidan i mandelspån och servera på bricka, gärna rumstempererat.

PARMESANFLARN MED ROSTADE PINJENÖTTER

200 gr Grana padano (parmesanostens billigare kusin) eller parmesan, 1 ugnsduk (vansinnigt bra teflonark som används flera gånger, finns i vanliga matbutiker), 1 dl pinjenötter

Sätt ugnen på 200 grader. Riv osten i den fina, men inte smuliga delen på rivjärnet. Platta ut hårt, så att det binds samman, till en jämn platta på arken. Sprid ut pinjenötter och sätt in i mitten på ugnen. Se till att de får jämn färg, gyllenmörk. Tag ut ur ugnen, låt svalna något innan du skär i bitar. Förvaras torrt, gärna med hushållspapper emellan i en försluten burk.

ANNONS

Rosta nötter eller frön på följande vis: Tag en torr stekpanna, häll i nötterna och sätt på hög värme. Skaka om allteftersom de börjar få färg. Häll över i annat kärl när de är mörkt gyllene så att de inte blir sega eller bränns av eftervärmen i pannan.

Vill du smaksätta nötter eller frön, lägg på några droppar olivolja, salta och strö på valfria kryddor (paprikapulver, timjan etc.) Även dessa är otroligt goda som drinktilltugg. Blanda sött (russin, torkade aprikoser) och salt (saltrostade mandlar eller hasselnötter) i skålen.

ANNONS