Varm och saftig yankee – men håll er till köttet!

ANNONS
|

När klassiska fyllekäksgatuköket 7:ans slängde in Scan-handduken i våras och började flippa finhamburgare i stället var det nog få som höjde på ögonbrynen, det vara bara en logisk följd av senare års jakt på tillverkandet av stadens bästa hamburgare.

På den något oändliga långa och tråkiga kroggatan Södra Vägen ligger Holy Cow sedan några år tillbaka och varje gång jag har varit där har det varit smockfullt och man har fått stå och hänga i baren (de har nämligen inte tillräckligt med barstolar) i väntan på bord.

Det säger en del om den dåliga konkurrensen i närområdet, men också att den forne flygstewarden, som sadlade om till krögare, har lyckats med två saker: sina finburgare, samt skapandet av en södernvarm krogstämning.

ANNONS

Vad krogen inte lyckats med är bordsbeställningssystemet: Det är väl ingen idé att ha en telefonsvarare om man inte får lämna ett meddelande om att man vill boka bord? Och det är väl inte heller nån idé att ha ett boka-med-e-post-system om man inte får en bekräftelse i tid (den kom när vi redan var där)?

Så vi slinker väl in dådå. Fullt och god stämning, redan vid 18, som vanligt. Efter en halvtimmes hängande i baren får vi ett bord i alla fall och min sönderstressade väninna som inte ätit sedan halv tio och då två skumtomtar ser lite yr ut, men maten kommer in tillräckligt snabbt så hon slipper svimma.

Eftersom det är ett sådant köttställe beställer jag givetvis vegoburgaren No Cow (många roliga namn har de) och en korv som jag hoppades ta mig tillbaka till en baseboll-match i Kansas mellan White Sox och Royals (1-0) som var så långtråkig att man sköt upp hot dogs på läktaren med en plastkanon så vi i publiken inte skulle somna under tredje matchtimmen.

Den här korven är inte i närheten, Dirty dawg är en frankfurter (wienerkorv alltså), garnerad med karamelliserad lök, baconskiva och sötfluffigt bröd som bara såg… svullen ut. Svåräten som en propp.

ANNONS

Vegoburgaren är heller ingen höjdare (Burgersson, som gör stadens bästa vegoburgare, håller jag främst som referensram här). Den håller ihop dåligt och den chilispetsade grönsaksröran trillar ut. I minnet landar rätten i den där råkostkantinen som vi tvingades umgås med i bamba under sjuttiotalet.

Nej, då har min väninna det roligare, snart har hon fått tillbaka färgen i ansiktet och slukar friterade lökringar (som behövde saltas upp, minsann) och herr burgare Spicy cow med hull och hår. En höjdarburgare med bra hetta. Juicy, säger hon. Svettig efter chilin blir hon också, måcklisen.

Holy Cow står sig bra i den nya hamburgarordningen, men man kör hårdare på det amerikanska stuket än hipsterhamburgarhaken. Köttet är bra sydamerikanskt och man ger sig inte på närodlade kossor, naturviner och annat tjafs. Det som ger lättaste genväg till smak, fetter och socker, regerar på Heliga Kossan.

American style, med andra ord.

Fakta:

Mat: Luftigt och fett amerikanskt – burgare, hot dogs, nachos.

Dryck: Endast en vinsort av varje färg, gott om öl på flaska.

Mindre rätter: 45-69 kr

Hamburgare: 95-119 kr

Efterrätter: 65 kr

Stor stark: (Carlsberg) 56 kr

Husets vin: 68 kr

Plus Barbecuesåsen.

Minus Man serverar inte vin utan vatten.

ANNONS

ANNONS