Makaroner och cheddarost
För 4 personer, 50 minuter
250 g gammeldags makaroner
salt
Till ostsåsen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk, 3 procent
4 dl riven ost, helst cheddarost
1 tsk amerikansk senap, alt mild och söt senap
1 tsk salt
1 uns cayennepeppar
Till gratängen:
2 dl riven ost, helst cheddarost
1 dl färskrivet vitt matbröd
1/2 tsk paprikapulver
1-2 msk smör
Att äta till:
blandad sallad med tomater som huvudingrediens
Gör så här:
1: Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med mjölk i omgångar till slät sås. Sjud på svag värme i fem minuter. Blanda ned riven ost, senap, salt och cayennepeppar. Låt sjuda några minuter till.
2: Koka makaroner i saltat vatten. Låt de rinna av i durkslag.
3M Slå ihop ostsås och makaroner. Blanda och tippa upp i smord, ugnsfast form. Lägg riven ost, färskrivet matbröd och paprikapulver i en skål. Fördela blandningen över makaronerna. Avsluta med ett par smörklickar. Grädda på 175 grader i ugnen i 25-30 minuter.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.