Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vardagsmat i USA

Allt är inte hamburgare på amerikanska matbord. Här finns vardagsmat, fjärran från neon och stadsliv. Som ostgratinerad pasta, eller macaroni and cheese som rätten heter på hemmaplan.

Makaroner och cheddarost

För 4 personer, 50 minuter

250 g gammeldags makaroner

salt

Till ostsåsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

6 dl mjölk, 3 procent

4 dl riven ost, helst cheddarost

1 tsk amerikansk senap, alt mild och söt senap

1 tsk salt

1 uns cayennepeppar

Till gratängen:

2 dl riven ost, helst cheddarost

1 dl färskrivet vitt matbröd

1/2 tsk paprikapulver

1-2 msk smör

Att äta till:

blandad sallad med tomater som huvudingrediens

Gör så här:

1: Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med mjölk i omgångar till slät sås. Sjud på svag värme i fem minuter. Blanda ned riven ost, senap, salt och cayennepeppar. Låt sjuda några minuter till.

2: Koka makaroner i saltat vatten. Låt de rinna av i durkslag.

3M Slå ihop ostsås och makaroner. Blanda och tippa upp i smord, ugnsfast form. Lägg riven ost, färskrivet matbröd och paprikapulver i en skål. Fördela blandningen över makaronerna. Avsluta med ett par smörklickar. Grädda på 175 grader i ugnen i 25-30 minuter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.