Vanligt med felmärkta äpplen

ANNONS
|

De fem-stjärniga Royal Gala-äpplena i Ica Maxis fruktdisk kom från Frankrike stod det på butikens prismärkning. Men på själva etiketten på äpplet stod att de var från Italien.

Granny Smith-äpplena på Willys skyltades som att de var från Italien. Men på batch-lappen (märkningen som talar om exakt vilken sändning äpplen det handlar om) stod Frankrike som ursprungsland.

Samma var det med Pink Lady-äpplena på Ica Maxi, som var märkta med att de kom från Chile men enligt batchlappen kom från Sydafrika.

Detta bara under en snabb inköpsrunda runt lunchtid en vanlig veckodag.

- Märkningen på äpplet, den lilla etiketten, stämmer alltid. Det är den kunden skall lita på. Det händer att det kommer skarvar där det kan bli fel från vår sida, det skall vi inte svära oss fria ifrån. Här verkar det som om vi gjort en miss, säger Martin Ekgrund, butikschef på Ica Maxi i Högsbo.

ANNONS

Samma svar ger Jan-Inge Johansson, butikschef för Willys Sisjön.

- Vi har från butikens sida en skyldighet att skriva rätt ursprungsland. Kunden skall kunna lita på det som står på skylten, vi skall bara ha rätt där. Frukt kommer i olika partier och från olika länder, det gäller att vi hänger med där. Har vi gjort fel får vi rätta till det, säger han.

ANNONS