Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vad vore påsken utan ägg?

Ägg hör påsken till. Och inte bara i Sverige. I dag firar vi påsken med att laga äggrätter från olika länder.

Femtio miljoner. Så många ägg förväntas svenska folket sätta i sig under påskveckan, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ägg har blivit en stark symbol för påsken, oavsett om man väljer att måla dem, servera dem som kokta halvor eller kalasa på dem i godisform. Traditionen har sina rötter i kristendomen. När den kristna fastan inföll fyrtio dagar före påsk var det inte längre tillåtet att äta ägg. Samtidigt började hönsen värpa i samband med vårens ankomst och att dagarna blev längre och ljusare. Alltså fanns det gott om ägg att hugga in på när påsken väl kom.

Bara under påskveckan räknar man med att vi köper 3 000 ton ägg, vilket är en himla massa (ungefär de där femtio miljonerna). Men de är mer än en symbol, de innehåller viktiga aminosyror som kroppen själv inte kan tillverka, de är proteinrika och dessutom en bra källa till D-vitamin, vilket många av oss behöver efter de mörka vintermånaderna.

En annan av äggets stora fördelar är att de är så oerhört användbara och mångsidiga. Har du ägg hemma har du mat hemma. Omelett, äggröra, stekta eller kokta är liksom bara början. Knäcker du ett ägg eller två över några frästa grönsaker blir det genast både matigare och mer mättande.

Av många anledningar kan det vara klokt att välja svenskt. Sverige är i princip fritt från salmonella, vilket kan förekomma i ägg från andra länder. Själv köper jag alltid ekologiska, både av etiska skäl och för att jag faktiskt tycker att de smakar mycket godare.

Till skillnad från vad många tror måste de inte förvaras i kylen. Bäst före-datumet baseras faktiskt på att de förvaras i rumstemperatur, vilket är betydligt vanligare utomlands. Men även om vi väljer svenska ägg och svenska förvaringsvanor är det inget som hindrar att vi söker inspiration från andra länder.

Så öppna dina sinnen och omfamna äggets fulla potential – på alla språk.

Shakshuka är en vanlig rätt i Mellanöstern och ett fenomenalt färggrant sätt att servera ägg.. Bild: Janerik Henriksson

Shakshuka

Till 4–6 portioner, 30 minuter

Färgstark äggrätt från Mellanöstern. Perfekt att servera som brunch.

• 4–6 ägg

• 3 msk olivolja

• 1 gul lök, tunt skivad

• 3 stora paprikor, tunt skivade

• 3 vitlöksklyftor, tunt skivade

• 1 1/2 tsk spiskummin

• 1 tsk paprikapulver, gärna rökt

• 1/2–1 finhackad chili

• 1 burk hela tomater à 400 g

• 1 burk cocktailtomater à 400 g

• salt

• nymalen svartpeppar

• 1 nypa socker

• 150 g fetaost

• 1 kruka koriander, grovhackad

Att äta till:

• gott bröd

Hetta upp olivolja i en vid stekpanna. Mjukstek lök och paprika på medelvärme. Tillsätt vitlök, spiskummin, paprikapulver och chili, fräs tills det börjar dofta. Häll i tomaterna och smaksätt med salt, peppar och socker. Låt puttra tills såsen börjar tjockna.

Knäck försiktigt äggen i tomatsåsen. Krydda dem med salt och peppar. Lägg på lock eller ställ in i ugnen på 200 grader och tillaga i ytterligare cirka 5–10 minuter beroende på hur rinniga du vill ha gulorna.

Bryt över fetaosten. Strö över koriander och servera gärna med bröd att doppa.

Scotch eggs är vanligt på brittiska pubar och picknickar. Här har de fått en småländsk twist med isterband.. Bild: Janerik Henriksson

Scotch eggs på småländska

Till 4 portioner, 45 minuter

Traditionell brittisk pubmat som jag gett en liten småländsk twist genom att använda isterband. Lite pilligt att göra, men gott blir det!

• 5 ägg

• 1 dl vetemjöl

• salt

• nymalen svartpeppar

• cirka 300 g isterband (eller annan färskkorv, t ex salsiccia)

• 1 dl finskuren gräslök

• färskriven muskot

• 2 tsk engelsk senap

• 100 g panko

• 1 l neutral olja för fritering

Lägg 4 ägg i en kastrull med kallt vatten, koka upp och låt koka i exakt 3 minuter. Ta bort från plattan och låt äggen svalna i kokvattnet innan du skalar dem.

Blanda mjölet med salt och peppar på ett fat. Pudra äggen lätt med mjölblandningen och spara resten.

Snitta isterbanden på längden, skrapa ur innanmätet och blanda med gräslök, muskot, senap, salt och peppar. Dela upp i fyra lika stora högar. Platta ut till en platta i handen (mjöla händerna först). Forma innanmätet runt äggen. Försök få det så jämnt som möjligt och se till att det inte blir några sprickor. Låt vila i kylen i 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader.

Vispa upp det återstående ägget. Häll upp pankon på ett annat fat. Doppa äggen först i mjölblandningen, sedan i ägg och sist i panko.

Hetta upp olja i en kastrull till 180 grader eller testa med en brödbit. När den börjar bli gyllene är det lagom varmt. Sänk äggen försiktigt och fritera i 3 minuter. Sätt in dem i ugnen i 5 minuter eller tills de får fin färg runtom. Äggulan ska helst vara rinnande.

Oeufs en cocotte är franska och kan översättas med ägg i form. Äggen bakas i ugnen tillsammans med crème fraiche.. Bild: Janerik Henriksson

Oeufs en cocotte

Till 4 portioner, 20 minuter

Fransk rätt där äggen bakas i ugnen. Jag har lagt till lite parmesan för smakens skull.

• 4 ägg

• 1 1/2 dl crème fraiche

• 1 dl parmesan + lite extra

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• smör

• 1/2 knippa dill, finskuren

• rostat bröd till servering

• ev. forellrom

• stavar av rostat bröd

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyll en långpanna upp till halva kanten med vatten och ställ försiktigt in den i ugnen.

Blanda crème fraiche med parmesan, salt och peppar.

Smörj fyra små portionsformar med lite smör. Lägg en klick av crème fraiche-blandningen i varje. Toppa med lite dill. Knäck ett ägg i varje och lägg över ytterligare en klick crème fraiche. Riv över lite extra parmesan, salta och peppra.

Ställ formarna i vattenbadet och baka i 8–12 minuter, eller tills vitan stelnat och du tycker att gulan är lagom rinnig för din smak.

Dekorera med några dillkvistar och forellrom. Servera gärna med stavar av rostat bröd att doppa.

Att dricka till

Nils Oscar Kalaspåsk­öl (32757), 19:90 kronor.

Alkoholfritt: Mariestads Påskbrygd (11940), 13:90 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.